Krämig risotto med skogssvamp och parmesan
4 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
30 g torkad blandad skogssvamp
ca 5 dl kokhett vatten
2 msk smör
2 msk olivolja
1 medelstor gul lök (finhackad)
2 klyftor vitlök (finhackade)
3 1/2 dl arborioris
1 1/4 dl vitt vin
ca 1 liter svamp- eller kycklingbuljong
150 g blandad skogssvamp
1 dl fint riven parmesan
1 fänkålshuvud
ev salt
nymalen svartpeppar
extra parmesan att strö över vid servering
Gör så här:
Lägg den torkade svampen i en stor skål och tillsätt det kokande vattnet. Låt dra i ca 5 min. Lyft upp svampen och låt den rinna av. Smält smör och olja i en rymlig gryta, fräs lök, fänkål och vitlök i någon minut. Tillsätt riset och blanda. Häll på vinet och fortsätt röra. Tillsätt 2 1/2 dl het buljong och rör tills den sugits upp av riset.
Fortsätt att tillsätta het buljong, lite i taget under ständig omrörning, tills riset är mjukt men med en liten kärna i mitten. Det tar cirka 15–20 minuter.
Fräs den färska svampen gyllene i smör. Blanda den i risotton tillsammans med den avrunna torkade svampen, tillsätt parmesan och smaka av med salt och peppar. Strö till sist över flagad parmesan.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner