Krispig krokantglass
26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
Denna krispiga krokantglass är en hit bland såväl stora som små!
Annons
Krispig krokantglass
Söt och krispig sockerkrokant sätter kronan på den här glassen.
6 portioner
Annons
Du behöver:
Glass:
1 vaniljstång
5 dl mjölk, 3%
5 dl vispgrädde
200 g (ca 2 ¼ dl) strösocker
100 g glukossirap
1 nypa salt
6 äggulor
Krokant:
100 g (ca 1 ¼ dl) strösocker
Gör så här:
- Dela vaniljstången med en vass kniv och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och tillsätt mölk, grädde, hälften av sockret, glukossirap och salt. Låt koka upp långsamt under omrörning, tills socker och sirap smält. Släng bort vaniljstången. Vispa äggulorna och resten av sockret med elvisp, tills lätt och luftigt.
- Vispa ner hälften av mjölkblandningen i skålen, häll tillbaka i kastrullen och vispa över svag värme tills massan tjocknar något, ca 5 minuter. Häll massan i en kall skål och fortsätt vispa i 1 minut. Låt stå i kylskåp tills helt kall.
- Krokant: Smält sockret i en kastrull. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna. Krossa krokanten grovt med fingrarna.
- Kör glassmeten i glassmaskin till krämig konsistent, häll upp i en form och ställ i frysen. Vänd ner krokanten när glassen är halvfryst. Låt frysa över natten och ta ut 10 minuter före servering.
Foto: Columbus Leth
Annons