Krispig nudelsallad med räkor, sparris och koriander
4 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 kg räkor med skal
100 g glasnudlar
250 g grön sparris
150 g sugarsnaps
2 lime
2 msk mirin (eller 1 msk flytande honung)
1 1/2 msk finriven färsk ingefära
4 msk japansk soja
1 msk wasabi
1 tsk sesamolja
1 1/2 msk neutral rapsolja
1 knippe rädisor (skivade)
4 salladslökar (skivade)
1 röd chilifrukt (urkärnad och skivad)
1/2 gurka (skalad och tärnad)
1 kruka färsk koriander
1 dl jordnötter
Gör så här:
Skala räkorna. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag. Skala eventuellt sparrisen beroende på tjocklek. Blanchera sparris i kokande saltat vatten cirka 3 minuter, tillsätt sugarsnaps när det återstår 1 minut av koktiden. Dela eventuellt sparrisen på hälften och halvera sugarsnapsen. Vispa ihop 1/2 pressad lime, mirin, ingefära, soja, wasabi, sesamolja och rapsolja till en dressing. Vänd ihop grönsaker, nudlar, räkor och koriander till en sallad. Toppa med hackade jordnötter och servera med sojadressing och limeklyftor.
Av: Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård