Parfait med choklad, mango och nötter
10 bitar
45 minuter + tid i frys
Ingredienser:
3 dl standardmjölk
2 dl grädde
6 äggulor
150 g socker
40 g mandlar
1/4 tsk kanel
1/2 msk vatten
2 mogna mango
100 g mörk choklad
Gör så här:
Blanda mjölk och grädde i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt svalna. Vispa äggulorna med 100 g socker till en luftig konsistens. Rör ner i mjölk- och gräddblandningen och låt sjuda tills det tjocknar, cirka 85°. Låt svalna. Dela upp i tre delar. Hacka mandeln. Låt 50 g socker, kanel och vatten smälta i en stekpanna, rör ner mandlarna. Låt svalna på bakplåtspapper. Grovhacka och spara lite till dekoration. Blanda ner mandelbitarna i 1/3 av mjölk- och äggmassan. Fyll en form (ca 20 cm lång) med bakplåtspapper. Häll i mandelkrämen och låt frysa i 1 1/2 timme. Skala mangon, skär i bitar, purera i mixer. Blanda mangon med 1/3 av krämen. Fyll mangokrämen som ett andra skikt i formen. Låt frysa ytterligare 2 timmar. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt chokladen till resterande 1/3 mjölk- och äggkräm. Häll i formen. Låt stå i frysen över natten. Låt formen stå i kylskåp ca 20 minuter innan servering. Vänd ur parfaiten ur formen. Strö över resterna av den karamelliserade mandeln.
Av: Anna Jonassen
Recept: Helena Brunkman
Foto: Peter Phillips