Kryddig kyckling med sötpotatis, majs och koriander
4 personer
Tid: 45 minuter + 1 timmes marinering
Du behöver:
4 kycklingklubbor, ca 1 kg (gärna majskyckling)
2 färska majskolvar
500 g sötpotatis (skalade och klyftade)
500 g rödbetor (skalade och klyftade)
1–2 rödlökar (skalade och klyftade)
2 limefrukter
olivolja
salt och svartpeppar
1 kruka koriander
Marinad:
2 schalottenlökar
2–3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (stor som en tumme)
1/2 lime (saften)
1 1/2 msk flytande honung
1/2 – 1 röd chili (urkärnad)
3 msk olivolja
salt
Lingon- och ingefärsyoghurt:
2 dl lingon (tinade)
1 msk honung
1 bit ingefära (stor som en tumme)
2 dl turkisk yoghurt (10 %)
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skala schalottenlöken, vitlöken och ingefäran och lägg i en mixer tillsammans med de övriga marinadingredienserna och kör till en tjock sås. Skär några snitt i kycklinglåren med en vass kniv och lägg dem i marinaden i en tät plastpåse eller skål. Låt marinera i minst en timme.
Förkoka majskolvarna i saltat vatten 7–8 minuter. Häll av kokvattnen, dela majskolvarna och lägg dem på en plåt. Lägg rotsaker och lök på plåten tillsammans med limen skuren på mitten. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur marinaden och låt den rinna av ordentligt.
Lägg den sedan på rotfrukterna. Ställ in i ugnen cirka 30 minuter, kontrollera att köttsaften är klar och utan rosa inslag när du skär i den tjockaste delen. Ta ut och strö över koriander.
Tina lingonen om de är frysta. Tillsätt honung och ingefära och mixa till en slät puré. Blanda ner yoghurten och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera kycklingen och rotfrukterna tillsammans med lingon- och ingefärsyoghurten.