Kryddiga lammkotletter på rostade rotfrukter
Kryddiga lammkotletter på rostade rotfrukter
4 personer Tid: 50 minuter + 45 minuter i ugn
Inte bara väldigt smakrik och god, utan även lättlagad och nyttig. Morötter, kålrötter och palsternackor steks tillsammans i ugnen och blir precis så som man vill ha dem: al dente, och med en framhävd sötma. Perfekt ackompanjemang till rosa lammkotletter och tsatsiki.
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander, torkad
1 tsk chilipulver
1 tsk senapsfrön
1 tsk salt 1 tsk svartpeppar
6–8 lammkotletter
6 morötter, skurna i längder
1 liten kålrot, skuren i bitar
4 små palsternackor, skurna i längder
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 citron, saft och skal
2 msk flytande honung
till serveringen:
tsatsiki eller turkisk yoghurt
mynta, färsk
Värm ugnen till 200°. Krossa och blanda kryddorna i mortel och klappa in hälften av blandningen på kotletterna (spara resten till grönsakerna). Skala och skär grönsakerna, lägg dem på en bakpapperstäckt ugnsplåt och häll på olivolja. Strö resterande kryddblandning över grönsakerna. Skiva vitlök, hacka det yttersta citronskalet fi nt och fördela över grönsakerna tillsammans med honung och citronsaft. Blanda rotfrukterna med händerna så att kryddor, olja och citron fördelas jämnt.
Stek grönsakerna 40–45 minuter i ugn – de ska vara gyllenfärgade med en lagom fast konsistens (al dente). Stek under tiden lammkotletterna i 1–2 minuter (beroende på tjocklek) på varje sida så att de får en brynt yta. Lägg lammkotletterna ovanpå grönsakerna och stek i ugn i ytterligare 6–7 minuter beroende tjocklek och hur genomstekt du vill ha köttet. (De fl esta brukar föredra rosa.) Strö lite hackad mynta över och servera med tsatsiki eller yoghurt.
Recept Angela Boggiano Arr Mary Norden Foto Richard Jung