Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kryddoststänger

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

ca 35 stycken

De här goda oststängerna brukar ha en strykande åtgång. Bjud dem till ett glas champagne vid 12-slaget. Baka dem gärna i god tid och frys in.

Med kryddost:

150 g kryddost

1 1/2 dl vetemjöl

1/4 tsk salt

100 g kallt smör

1 msk kallt vatten

1 uppvispat ägg

Med fänkål: Byt ut kryddosten mot 150 g riven västerbottensost och 4 krm stötta fänkålsfrön.

Med pistaschnötter: Byt ut kryddosten mot 150 g riven prästost och arbeta in 1/2 dl hackade pistaschnötter i degen.

Riv helst osten i matberedare. Ta undan 1/3 och låt resten av osten vara kvar i matberedaren. Tillsätt mjöl, salt och smöret, skuret i mindre bitar. Mixa ihop några sekunder och tillsätt vattnet. Arbeta ihop degen tills den börjar formas till en boll. Låt den vila i kylen minst 1 timme.

Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen till en rektangel som mäter cirka 35×10 centimeter och är cirka 1/2 centimeter tjock. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över resten av osten. Skär eller sporra ut degen i centimetertjocka remsor. Lägg oststängerna på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Annons