Kryddoststänger
ca 35 stycken
De här goda oststängerna brukar ha en strykande åtgång. Bjud dem till ett glas champagne vid 12-slaget. Baka dem gärna i god tid och frys in.
Med kryddost:
150 g kryddost
1 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
100 g kallt smör
1 msk kallt vatten
1 uppvispat ägg
Med fänkål: Byt ut kryddosten mot 150 g riven västerbottensost och 4 krm stötta fänkålsfrön.
Med pistaschnötter: Byt ut kryddosten mot 150 g riven prästost och arbeta in 1/2 dl hackade pistaschnötter i degen.
Riv helst osten i matberedare. Ta undan 1/3 och låt resten av osten vara kvar i matberedaren. Tillsätt mjöl, salt och smöret, skuret i mindre bitar. Mixa ihop några sekunder och tillsätt vattnet. Arbeta ihop degen tills den börjar formas till en boll. Låt den vila i kylen minst 1 timme.
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen till en rektangel som mäter cirka 35×10 centimeter och är cirka 1/2 centimeter tjock. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över resten av osten. Skär eller sporra ut degen i centimetertjocka remsor. Lägg oststängerna på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.