Kryddstekt endiv med hjortron och vaniljkräm
För 4 personer
Ingredienser:
2 st gula endiver
2 st kanelstänger
cesten från ½ apelsin
2 st stjärnanis
2 msk socker
2 st lagerblad
2 dl must
Gör så här:
Dela endiverna på längden. Strö sockret i botten på en kall teflonpanna. Sätt teflonpannan på mellanvärme på spisen och karamellisera sockret. Lägg ner endiverna med snittytan nedåt tillsammans med alla torra kryddor. Låt stekas en kortare stund och slå sedan över musten. Sänk värmen och koka ner tills lite av vätskan återstår, låt svalna i stekpannan.
Vaniljkräm:
2 äggulor
1 dl grädde
2 msk socker
2 dl färskost
1 vaniljstång
Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten. Skrapa ur fröna.
Sjud upp grädde tillsammans med socker, frön från vaniljstång samt vaniljstången.
Knäck äggulan i en bunke och häll i den ljumma vätskan i bunken. Blanda samman.
Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till första bubblan.
Låt svalna av och blanda ner färskosten.
Serveras rumstempererad.
Drömmar med ingefära
100 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjortonsalt
ca 4 dl vetemjöl
1 msk riven ingefära
Gör så här:
Blanda smör, socker och vaniljsocker i en bunke.
Blanda.
Tillsätta olja, ingefära och hjortonsalt.
Blanda.
Tillsätt mjöl till en smulig deg.
Lägg degen på en bakplåt och grädde i 150 grader under ca 20 minuter.
Låt svalna och hacka drömmarna grovt med kniv.
Till servering:
4 msk hjortronsylt
Lyft upp endiverna ur stekpanna och avlägsna kryddorna. Lägg på fyra tallrikar och ringla lagen från stekpannan över. Lägg över de hackade drömmarna och hjortronsylten.
Servera med vaniljkrämen