Kyckling i ugn med svamp, bacon och salvia
12 feb, 2020
AvRedaktionen
Enkel tillagning, supergott resultat! Testa kyckling i ugn med svamp, druvor, bacon och salvia. Servera med kokt potatis som tillbehör.
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 hel kyckling
150 g bacon i skivor
250 g champinjoner
Olivolja till stekning
1 klyfta vitlök
Salt och nymalen svartpeppar
4 schalottenlökar
3 kvistar färsk timjan
6 blad salvia
3 ½ dl vitt vin
200 g kärnfria druvor
2 dl vispgrädde
Till servering:
1 kg små potatisar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Dela kycklingen i fyra delar.
- Stek baconskivorna krispiga i en torr stekpanna. Lägg dem åt sidan.
- Rensa svamparna och skär i mindre bitar.
- Bryn dem i lite olja i en panna. Ställ åt sidan.
- Pressa vitlöken och blanda med salt och peppar i en liten skål.
- Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja.
- Gnid in kycklingen med vitlök och kryddor.
- Skala schalottenlökarna.
- Placera kycklingen i en ugnsfast form och fördela svamp, hela lökar, timjan och salvia runt om.
- Slå ner vinet i formen och låt gå i ugnen i 30 minuter.
- Skrubba eller skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 minuter.
- Skölj vindruvorna.
- Ta ut fatet från ugnen.
- Tillsätt vindruvor och grädde och ställ tillbaka i ugnen.
- Låt allt gå i ytterligare ca 15 minuter, tills kycklingen är genomstekt och gyllene.
- Strö bacon över kycklingen före serveringen och servera med kokt potatis som tillbehör.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Skovdal Nordic
LÄS MER:
Kycklinglår med rödkålssallad och palsternacka
Annons