Kyckling med hasselbackspotatis
4 portioner
Du behöver:
1 hel kyckling, ca 1 400 g
800 g färskpotatis
3 kvistar rosmarin
1 dl dijonsenap
½ dl flytande honung
1 dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
3 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin
Blomkålssallad:
1 liten blomkål
50 g babyspenat
1 handfull slätbladig persilja
1 knippe salladslök
125 g sockerärter
200 g jordgubbar
50 g rostade mandlar
Senapsdressing:
3 msk olivolja
½ citron, skal och saft
1 tsk flytande honung
1 tsk dijonsenap
Salt och nymalen svartpeppar
Skysås:
Steksaften från ugnsfatet
2 ½ dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Lägg kycklingen i ett stort ugnsfast fat.
3. Skrubba potatisarna och skär tunna skåror nästan genom hela potatisarna. Fördela i fatet runt kycklingen.
4. Repa rosmarin och finhacka.
5. Rör ihop dijonsenap, honung, olja, rosmarin, salt och peppar. Pensla kycklingen och potatisen med det.
6. Häll kycklingbuljong och vitt vin i ugnsfatet och ställ in i ugnen i 75 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt och potatisarna gyllene och mjuka. Ös gärna med steksky efter halva stektiden.
7. Finhacka alla grönsaker och lägg i en skål.
8. Rensa jordgubbarna, skär i skivor.
9. Grovhacka mandlarna. Vänd ner i salladen.
10. Rör ihop ingredienserna till dressingen, vänd ner den i salladen.
11. Sila stekskyn från ugnsfatet i en liten kastrull.
12. Tillsätt grädde och koka i 5 minuter under regelbunden omrörning.
13. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
14. Servera gärna kycklingen och potatisen direkt på ugnsfatet med blomkålssallad och skysås.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: