Kyckling tikka masala
Tid: 1 timme 15 minuter + marinering
4 personer
Marinering:
1 msk paprikapulver
4 vitlöksklyftor (finhackade)
1 tsk muskot
1 tsk torkad ingefära
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk torkad koriander
1 tsk mald kummin
1 tsk mald kryddnejlika
1 krm bockhornsklöver (finns att köpa i asiatiska butiker)
1 msk citronjuice
3 dl naturell yoghurt
3 msk majsolja
4 kycklingfiléer
2 gröna paprikor
2 gula lökar
3 tomater
olivolja
Sås:
2 msk smör
4 msk majsolja
1 tsk torkad ingefära
1 tsk torkad chili
1 tsk mald kryddnejlika
1 krm mald kardemumma
1 burk passerade tomater
3 msk tomatpuré
1 1/2 dl grädde
1 nypa salt
Gör så här:
Häll alla kryddor i en bunke och blanda sen ner olja, citronjuice och yoghurt. Skär kycklingen i 3 bitar och lägg ner i kryddblandningen, blanda så allt täcker kycklingen. Låt stå och marinera – gärna ett helt dygn för bästa smak. Sätt ugnen på 200°. Skär grönsakerna i klyftor och lägg dem tillsammans med kycklingbitarna i en rymlig ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter. Såsen går bra att göra i förväg, låt den stå och småkoka i 1 timme och värm upp före servering: Lägg smör och olja i en kastrull, häll ner de torkade kryddorna och fräs utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré och passerade tomater. Häll ner grädde och salt och låt puttra på låg värme. Rör om då och då.
Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna