Kycklingklubbor med polentapommes
04 feb, 2019
AvRedaktionen
Saftiga kycklingklubbor med bakade tomater och krispiga polentapommes. Servera med vitlöksdoftande aioli.
Annons
Tips! Överbliven polenta är utmärkt att göra ”pommes” på. Frasigt gott! Har du inte det är det bäst att göra polentan dagen innan så den hinner sätta sig i kylen.
4 personer
Du behöver:
4 kycklingklubbor
salt
färskmalen svartpeppar
500 g körsbärstomater
färskriven parmesan
timjan
Polentapommes:
250 g polenta
1 1/4 dl vatten
1 krm salt
1 dl färskriven parmesan
färskmalen svartpeppar
olivolja
Aioli:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 msk citronsaft
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1–1 1/2 dl matolja
Gör så här:
- Häll polentagrynen i kokande saltat vatten och rör om hela tiden under cirka 15 minuter tills polentan är krämig. Häll ner den rivna parmesanen i polentan och rör om, smaka av med salt och peppar. Häll upp polentan i en smord form och låt stå i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
- Sätt ugnen på 200°. Krydda kycklingklubborna med salt och peppar och lägg dem i en ugnsfast form. Lägg tomaterna vid sidan av och stek i ugnen i cirka 35 minuter tills kycklingen är genomstekt.
- Skär under tiden den stelnade polentan i stavar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt. Stoppa in dem tillsammans med kycklingen och stek i ugnen i 30 minuter tills de är gyllene och spröda. Ta ut från ugnen, strö över parmesan och timjan.
- Vispa äggula, senap, citronsaft och vitlök. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan du vispar med elvisp tills det börjar tjockna. Vispa ner matoljan tills du uppnår önskad konsistens. Servera till kycklingen och polentapommes.
Av: Emma Martiny
Foto: Nina Malling
Annons