Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kycklinglevermousse med hemgjorda crostini

10 nov, 2014
AvRedaktionen
Kycklinglevermousse med hemgjorda crostini.
Hemgjorda crostini med kycklinglevermousse och madeiramarinerade aprikoser. Du gör enkelt egna crostinis genom att ugnstorka skivor av baugette.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kycklinglevermousse:

Moussen håller i 4–5 dagar och den går bra att frysa.

20 snittar

Tid: 20 minuter

Du behöver:

200 g kycklinglever

1/2 gul lök (finhackade)

75 g champinjoner (hackade)

1 lagerblad

1 msk madeira eller konjak

75 g smör, rumstempererat + extra till stekning

1/2 dl vispgrädde

salt och peppar

Madeiramarinerade aprikoser:

1 dl torkade aprikoser

1/2 dl Madeiravin

Till servering:

20 crostinis – se recept nedan

pumpafrön (hackade)

körvel (hackad)

Gör så här:

Skär aprikoserna i fina skivor, lägg i en lite glasburk eller liknande och häll på madeira. Ställ svalt i några timmar upp till ett dygn. Skär levern i mindre bitar, skär bort eventuella senor. Stek löken tillsammans med svampen och lagerbladet på låg värme under några minuter i smör. Lägg sedan i levern och stek tills den är lätt rosa i mitten, häll på madeiran och låt koka av i en minut.

Ta av från värmen och lägg i en bunke, mixa till en kräm. Tillsätt smöret klickvis samtidigt som du mixar så att du får en slät kräm. Avsluta med att mixa ner grädden och smaka av med salt och peppar. Häll över smeten i glasburkar och låt stelna i kylen.

Annons

Bred lite mousse på varje crostini, toppa med pumpafrön, aprikoserna och en liten kvist körvel.

Knapriga crostinis:

Crostinis håller sig i upp till två veckor i en tätslutande burk. De kan även frysas, men värm dem då gärna i någon minut på 200° innan servering, då blir de härligt knapriga igen.

30–40 stycken

Tid: 15 minuter

Du behöver:

1 baguette, i 5 mm tjocka skivor

olivolja

Gör så här:

Sätt på ugnen på 210°. Skär baguetterna och lägg på en inoljad plåt. Pensla lite olivolja över de skurna baguetterna och grädda i ugnen i ca 8–10 minuter tills de är krispiga och lätt gyllenbruna.

Kycklinglevermousse med hemgjorda crostini.
Kycklinglevermousse med hemgjorda crostini.

Av: Caroline Dafgård
Foto: Christina Sundien

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons