Kycklinglevermousse med hemgjorda crostini
Kycklinglevermousse:
Moussen håller i 4–5 dagar och den går bra att frysa.
20 snittar
Tid: 20 minuter
Du behöver:
200 g kycklinglever
1/2 gul lök (finhackade)
75 g champinjoner (hackade)
1 lagerblad
1 msk madeira eller konjak
75 g smör, rumstempererat + extra till stekning
1/2 dl vispgrädde
salt och peppar
Madeiramarinerade aprikoser:
1 dl torkade aprikoser
1/2 dl Madeiravin
Till servering:
20 crostinis – se recept nedan
pumpafrön (hackade)
körvel (hackad)
Gör så här:
Skär aprikoserna i fina skivor, lägg i en lite glasburk eller liknande och häll på madeira. Ställ svalt i några timmar upp till ett dygn. Skär levern i mindre bitar, skär bort eventuella senor. Stek löken tillsammans med svampen och lagerbladet på låg värme under några minuter i smör. Lägg sedan i levern och stek tills den är lätt rosa i mitten, häll på madeiran och låt koka av i en minut.
Ta av från värmen och lägg i en bunke, mixa till en kräm. Tillsätt smöret klickvis samtidigt som du mixar så att du får en slät kräm. Avsluta med att mixa ner grädden och smaka av med salt och peppar. Häll över smeten i glasburkar och låt stelna i kylen.
Bred lite mousse på varje crostini, toppa med pumpafrön, aprikoserna och en liten kvist körvel.
Knapriga crostinis:
Crostinis håller sig i upp till två veckor i en tätslutande burk. De kan även frysas, men värm dem då gärna i någon minut på 200° innan servering, då blir de härligt knapriga igen.
30–40 stycken
Tid: 15 minuter
Du behöver:
1 baguette, i 5 mm tjocka skivor
olivolja
Gör så här:
Sätt på ugnen på 210°. Skär baguetterna och lägg på en inoljad plåt. Pensla lite olivolja över de skurna baguetterna och grädda i ugnen i ca 8–10 minuter tills de är krispiga och lätt gyllenbruna.
Av: Caroline Dafgård
Foto: Christina Sundien