Kycklingleverpastej
en rejäl bytta
15 min + 1 timme och 30 min i ugn
Du behöver:
2 små schalottenlökar (finhackade)
2 msk smör till stekning
400 g kycklinglever
1–2 msk konjak
1 klyfta vitlök
2 dl vispgrädde
1 ägg
2 msk vetemjöl
4 blad färsk salvia (eller 1/2 kryddmått torkad)
1 topp färsk rosmarin (eller 1/2 tsk torkad)
svartpeppar och salt
* Klarnat smör (går att utesluta)
200 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Hacka löken och fräs den mjuk i smöret. Skölj och torka levern med hushållspapper, skär den i mindre bitar. Blanda alla ingredienser i en mixer och kör till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i en större form eller två tre mindre. Ställ formarna i ett vattenbad (en långpanna med vatten) och grädda i ugn på 175° i cirka 1 timme och 30 min. Låt svalna.
Klarnat smör: Smält smöret i kastrull långsamt och på låg värme. När det smält, låt det sjuda i cirka 20 minuter, på så låg värme som möjligt. Skumma av de vita proteinerna som lagt sig runt kanterna. Låt det svalna i ungefär en kvart, utan att röra om. Efter 15 min har kvarvarande proteiner sjunkit till botten. Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att få med bottenslammet. Häll ev igenom ett filter. Låt svalna något och häll den sedan över pastejen som ett lock. Ställ in i kyl och låt kallna.
* Klarnat smör används mycket i indisk matlagning och kallas även för ghee. Ghee har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner