Kycklingpaj med smördeg och champinjoner
6 personer
Du behöver:
2 rullar smördeg
1 ägg, till pensling
Kycklingfyllning:
300 g kycklingfiléer
olja, till stekning
2 purjolökar
1 lök
300 g champinjoner
3 kvistar timjan
50 g smör, till stekning
2 msk vetemjöl
4 dl färdig hönsbuljong
salt
färskmald svartpeppar
Gör så här:
Skär kycklingen i tunna strimlor och stek i olja i 1–2 minuter tills den fått färg. Ta av pannan från värmen. Skala, skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Skala löken, skär i tunna strimlor. Putsa champinjonerna, skär i skivor. Stek purjolök, lök och champinjoner och riven timjan i smör i stekpanna tills grönsakerna är mjuka. Strö över mjöl och låt steka med medan du vänder runt allt så alla ingredienser blir täckta av mjöl. Tillsätt varm buljong i omgångar och låt det koka in emellan. Låt puttra i 5 minuter tills såsen sätter sig. Vänd ner de stekta kycklingstrimlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer timjan.
Klä insidan av en ugnsfast form med smördeg. Häll i kycklingfyllningen. Lägg ett lager smördeg ovanpå fyllningen och tryck fast degen runt formen. Pensla med uppvispat ägg och snitta 1–2 snitt i locket så att ångan kan komma ut. Grädda på 180° i cirka 30 minuter tills smördegen är frasig, puffig och gyllene. Servera med grönsallad.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth