Kycklingsoppa med pistou och råris
Tid: 45 minuter
4 personer
Kycklingsoppa:
4 dl råris
1 liter vatten
2 potatis
2 morötter
1 blekselleristjälk
200 g salladslök eller en bit purjolök
200 g kycklingfilé
1 1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
3 tsk finhackad timjan
2 dl små vita bönor på burk
30 g spenat
salt
Pistou:
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
5 msk olivolja
1 dl fint riven parmesanost
Gör så här:
Skölj riset innan du kokar det. Häll i en kastrull och tillsätt vatten. Rör om och låt sjuda under lock i 40 minuter tills det mjuknat. Salta lätt. Skala potatis och morot och skär i mindre bitar. Skiva blekselleri och salladslök. Skär kycklingfilén i strimlor. Hetta upp olja i en kastrull och fräs kycklingfilén hastigt. Tillsätt grönsakerna och rör om. Häll i vatten och buljongtärning. Tillsätt lagerblad och timjan. Sjud under lock i 15 minuter. Lägg vitlöksklyftor, basilika, olivolja och parmesanost i en matberedare eller mixa med en stavmixer till en slät kräm. Rör ner i soppan och sjud några minuter till. Tillsätt till sist bönor och spenat och låt soppan bli genomvarm.
Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt