Läcker tomatpaj med getost
10–12 bitar
Tid: 1 timme och 30 minuter
Pajdeg:
100 g smör, kallt och skuret i tärningar
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1–2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g getost
25–30 cocktailtomater
Äggstanning:
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 dl lagrad ost
salt
nymalen svartpeppar
Till servering:
några kvistar färsk oregano
pumpakärnor, rostade
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Baka tomaterna i mitten av ugnen cirka 1 timme, eller tills tomatsaften torkat in och tomaterna krympt. Blanda samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta samman tills du ser att pajdegen går ihop. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med folie och fyll med ris eller baktyngder. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–15 minuter. Ta ut pajskalet och smula över getosten. Lägg i tomaterna och häll sedan över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter eller tills stanningen stelnat och pajen blivit gyllene.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner