Ladda upp för grillfest!
Att grilla är så mycket mer än bara själva grillen. En skön kväll runt den glödgande kolen börjar redan vid fördrinken och bjuder på mängder av goda tillbehör som sätter extra krydda på festen!
Här bjuder mästerkocken Jennie Walldén tillsammans med OBH Nordica på sina bästa recept där grillen står i fokus – hela säsongen!
Glöm inte att köpa senaste numret av Grillfest. Tidningen bjuder på över 100 härliga recept på grillat och finns ute i butik nu!
TRYFFELMAJONNÄS
1 helt ägg
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk dijonsenap
0,5 tsk salt
2,5 dl neutral matolja
2 tsk tryffelolja (och riven svart tryffel, om man råkar ha)
Nymalen vitpeppar
1. Knäck ägget i en smal bunke, lägg i dijonsenap, vinäger, salt och matolja. Kör en stavmixer i botten på bunken och vispa till det hela blivit en vit, fluffig majonnäs.
2. Smaka av med tryffeloljan, nymalen vitpeppar och kanske lite mera salt.
GRILLAD ROMANSALLAD MED PARMESAN
2 huvuden romansallad 3 msk olivolja
100 gr riven parmesan 65 gr rostade pinjenötter Salt och peppar
1 citron
Börja med att dela citronen på mitten och lägg på den varma grillen med snittytan neråt. Låt grilla medan salladen förbereds och grillas.
Klyv romansalladen på mitten längs med bladen. Låt själva roten vara kvar, den håller ihop salladen.
Ringla olivoljan på salladen och grilla på hög värme i 1 minut, vänd sedan på salladen och grilla i en minut till på andra sidan.
Ta av salladen från grillen, salta och peppra. Pressa en grillad citronhalva över all salladen. Fördela sen den rivna parmesanosten på salladen och strössla över pinjenötter. Servera genast med den resterande grillade citronhalvan vid sidan av.
ROTFRUKTSCHIPS
300 gr rotfrukter, tex palsternacka, jordärtskocka, polkabetor och sötpotatis
Neutral olja att fritera i, tex frityrolja, solros eller raps
Salt och ev nymald svartpeppar
Skala rotfrukterna. Skiva tunt, gärna med en mandolin, annars så tunt det går med kniv.
Fritera rotfruktsskivorna i flera omgångar i 160°C till gyllene och frasiga. Låt rinna av på trippelt hushållspapper. Salta och eventuellt peppra med nymald svartpeppar.
HEMGJORDA FRASIGA POMMES FRITES
KRISPIGA STRIPS
800 gr mjölig potatis
Neutral matolja till fritering, tex frityrolja, solros eller raps
Låt gärna skalet vara kvar på potatisen. Skär på längden i ca 5 mm tjocka stavar.
Koka upp en kastrull med vatten och förväll potatis- strimlorna i ca 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag, häll sedan på en handduksklädd plåt och låt torka och svalna ordentligt.
När potatisen är ganska torr och sval, fritera i 130°C i 8-10 minuter utan att potatisen tar färg. Droppa av på trippelt hushållspapper och låt svalna ordentligt. Hit kan man förbereda och ställa potatisen i kylen fram till precis innan sista friteringen vid servering.
Några minuter innan servering fritera potatisstrim- lorna i 180°C till frasiga och gyllene pommes frites. Salta och servera genast!
VATTENMELON-OCH JORDGUBBSSLUSH
2 dl tärnad vattenmelon, gärna fryst 2 dl frysta jordgubbar
0,5 dl koncentrerad jordgubbssaft 0,5 citron, pressad
1,5 dl iskallt vatten
Lägg alla ingredienser i Blender Smoothe Twistern och kör till allt blivit en jämn slush.
Njut i iskalla glas med sugrör.