Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ladda upp för grillfest!

10 jun, 2015
AvCassandra Lindblom
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att grilla är så mycket mer än bara själva grillen. En skön kväll runt den glödgande kolen börjar redan vid fördrinken och bjuder på mängder av goda tillbehör som sätter extra krydda på festen!

Här bjuder mästerkocken Jennie Walldén tillsammans med OBH Nordica på sina bästa recept där grillen står i fokus – hela säsongen!

Glöm inte att köpa senaste numret av Grillfest. Tidningen bjuder på över 100 härliga recept på grillat och finns ute i butik nu!

2
1

TRYFFELMAJONNÄS

1 helt ägg

1 tsk vitvinsvinäger

0,5 tsk dijonsenap

0,5 tsk salt

2,5 dl neutral matolja

2 tsk tryffelolja (och riven svart tryffel, om man råkar ha)

Annons

Nymalen vitpeppar

1. Knäck ägget i en smal bunke, lägg i dijonsenap, vinäger, salt och matolja. Kör en stavmixer i botten på bunken och vispa till det hela blivit en vit, fluffig majonnäs.

2. Smaka av med tryffeloljan, nymalen vitpeppar och kanske lite mera salt.

3

GRILLAD ROMANSALLAD MED PARMESAN 

2 huvuden romansallad 3 msk olivolja

100 gr riven parmesan 65 gr rostade pinjenötter Salt och peppar

1 citron

Börja med att dela citronen på mitten och lägg på den varma grillen med snittytan neråt. Låt grilla medan salladen förbereds och grillas.

Klyv romansalladen på mitten längs med bladen. Låt själva roten vara kvar, den håller ihop salladen.

Annons

Ringla olivoljan på salladen och grilla på hög värme i 1 minut, vänd sedan på salladen och grilla i en minut till på andra sidan.

Ta av salladen från grillen, salta och peppra. Pressa en grillad citronhalva över all salladen. Fördela sen den rivna parmesanosten på salladen och strössla över pinjenötter. Servera genast med den resterande grillade citronhalvan vid sidan av.

4

ROTFRUKTSCHIPS

300 gr rotfrukter, tex palsternacka, jordärtskocka, polkabetor och sötpotatis

Neutral olja att fritera i, tex frityrolja, solros eller raps

Salt och ev nymald svartpeppar

Skala rotfrukterna. Skiva tunt, gärna med en mandolin, annars så tunt det går med kniv.

Annons

Fritera rotfruktsskivorna i flera omgångar i 160°C till gyllene och frasiga. Låt rinna av på trippelt hushållspapper. Salta och eventuellt peppra med nymald svartpeppar.

HEMGJORDA FRASIGA POMMES FRITES

KRISPIGA STRIPS

800 gr mjölig potatis

Neutral matolja till fritering, tex frityrolja, solros eller raps

Låt gärna skalet vara kvar på potatisen. Skär på längden i ca 5 mm tjocka stavar.

Koka upp en kastrull med vatten och förväll potatis- strimlorna i ca 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag, häll sedan på en handduksklädd plåt och låt torka och svalna ordentligt.

När potatisen är ganska torr och sval, fritera i 130°C i 8-10 minuter utan att potatisen tar färg. Droppa av på trippelt hushållspapper och låt svalna ordentligt. Hit kan man förbereda och ställa potatisen i kylen fram till precis innan sista friteringen vid servering.

Några minuter innan servering fritera potatisstrim- lorna i 180°C till frasiga och gyllene pommes frites. Salta och servera genast!

5

VATTENMELON-OCH JORDGUBBSSLUSH

2 dl tärnad vattenmelon, gärna fryst 2 dl frysta jordgubbar

0,5 dl koncentrerad jordgubbssaft 0,5 citron, pressad

1,5 dl iskallt vatten

Lägg alla ingredienser i Blender Smoothe Twistern och kör till allt blivit en jämn slush.

Njut i iskalla glas med sugrör.

Annons