10 sätt att laga mat med skal och blast
02 feb, 2017
AvRedaktionen
Släng inte skalet på frukt och grönsaker! Skalet är inte bara en fantastisk förpackning utan kan också vara näringsrik och bra mat.
Annons
Ekomatsföretaget Årstiderna vill inspirera att äta mer av maten och uppmanar att laga mat även av skal. Att produkten då är ekologisk är extra viktigt, eftersom bekämpningsmedel fastnar i skalen.
10 sätt att laga mat med skal och blast:
- Använd bara ekologiska råvaror som inte är besprutade.
- På broccoli kan du laga till även stammen, skuren i skivor.
- Fräsch blast på till exempel rödbeta, knipplök och morot går att använda i wok, sallader och grytor.
- Blomkålshuvud och rotselleri rostar du hel i ugnen.
- Blast, rens och rotdelar kan du koka grönsaksbuljong på, eller spara som bas till stekar och grytor.
- Skal från skaldjur blir en god bas till fisksoppa.
- Skiva kiwi tunt så kan du äta även den med skal (det gör man på andra håll i världen).
- Skalar du en zucchini tar du bort 95 % av K-vitaminen.
- Rivet apelsinskal är en hälsokick, använd i dressingar och smoothies.
- Juice och smoothie med oskalade grönsaker och frukter är nyttigt.
Recept: Årstidernas bästa skalrecept
Annons