Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så lyckas du med sushiriset – kockens bästa tips

10 dec, 2017
AvSofia Börjesson
Sushi från restaurang Tako i Stockholm
Kallt vatten på fingrarna och gladpack på bambumattan – så här lyckas du med sushin hemma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sushi från restaurang Tako i Stockholm
Foto: Stockholms krogbolag

Tycker du att det är svårt att lyckas med ditt sushiris hemma? Då är du inte ensam. Många tycker att det känns svårt att ge sig på den japanska matlagningen, men det är faktiskt inte så svårt som det verkar. Det menar i alla fall Niklas Odin som är kökschef på den asiatiska restaurangen TAKO i Stockholm.

– Många har för varmt ris, man ska låta det svalna i minst 30 minuter innan man sätter igång – och sedan ska man använda lite kallt vatten på fingrarna så att inte riset klibbar, säger han.

Ett annat knep är att använda gladpack över bambumattorna, då slipper man kladd och att riset fastnar – och det gör även så att det blir lättare att rulla.

Annons

Här är restaurang TAKOs egna recept på sushiris!

Så lyckas du med ditt sushiris

Tänk ungefär 1 dl okokt ris per person eller två dl per makirulle.

Du behöver:

Japanskt sushiris

Risvinäger*

Gör så här:​

​1. Skölj sushiriset noga i kallt vatten, ca 2 timmar.

​2. Häll riset i en skål och häll på nytt kallt vatten så att riset täcks. Låt stå 20 minuter.

​3. Skölj riset igen i en sil och låt rinna av.

​4. Häll riset i en kastrull och tillsätt 4 dl vatten.

​5. Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.

​6. Ta bort riset från plattan och låt svalna.

​7. Blanda i 2-4  tsk risvinäger

Annons