Lägg söta jordgubbar i salladen
Vit sparris med dragon och jordgubbar
Matig sallad med läckra smaker.
4 personer
1 kg vit sparris
2 msk rapsolja med neutral smak
Salt och svartpeppar
3 ägg
250 g jordgubbar
Dressing:
200 g crème fraiche
2 msk äppelcidervinäger
3 msk honung
Salt och svartpeppar
1 handfull färsk dragon
Garnering:
5 stjälkar krasse
Gör så här:
- Skala sparrisarna. Lägg dem gärna på skärbrädan och skala från huvudet och ner så undviker du att knäcka dem. Skär bort och kasta ändarna.
- Dela sparrisarna i 5 cm långa bitar.
- Värm oljan i en grillpanna och stek sparrisarna ordentligt runt om.
- Ta från värmen och krydda med salt och peppar. Koka äggen i 6 minuter, skala och halvera.
- Halvera jordgubbarna.
- Blanda crème fraiche, vinäger, honung, salt och peppar. Hacka dragonen fint och vänd ner i dressingen.
- Fördela sparris, jordgubbar och ägghalvor på ett fat.
- Klicka ut små toppar med dressing, garnera med krasse och servera.
Sallad med färska och torkade jordgubbar
Vackert och gott till grillat.
4 portioner
4 huvuden hjärtsallad
250 g jordgubbar
300 g ärter, tinade eller färska från skidor
2 msk olivolja
2 msk frystorkade jordgubbar
Färskostsröra:
200 g färskost med pepparrotssmak
100 grekisk yoghurt
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Plocka bort de yttersta bladen från salladen. Skär av bottnarna och dela i kvartar.
- Skär jordgubbarna i kvartar.
- Sprita ärterna.
- Fördela sallad, ärter och jordgubbar på ett fat.
- Droppa olivolja och strö frystorkade jordgubbar över.
- Blanda färskost och yoghurt.
- Smaka av med salt och peppar och servera till salladen.
Bulgursallad med vanilj och jordgubbar
Rustik sallad med oväntade smaker.
4 portioner
4 dl fullkornsbulgur
1 litet knippe färsk mynta
250 g jordgubbar
200 g edamamebönor utan skal, från frysen
2 fänkålsstånd
2 msk olja till stekning
Vaniljolja:
1 dl kallpressad rapsolja
1 vaniljstång
4 msk vit balsamicovinäger
Salt och svartpeppar
Garnering:
1 knippe färsk timjan
Gör så här:
- Koka bulgur i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna.
- Hacka mynta fint och vänd ner i bulguren.
- Blanda 1 dl rapsolja med kornen från vaniljstången.
- Blanda ner balsamico och smaka av med salt och peppar.
- Skiva jordgubbarna.
- Tina sojabönorna.
- Skiva fänkålen.
- Värm olja i en grillpanna och stek fänkålen på alla sidor.
- Lägg upp bulgur på ett stort fat, fördela fänkål, sojabönor och jordgubbar över.
- Slå dressingen över, garnera med timjan och servera.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Tre favoritrecept med jordgubbar
10 enkla desserter med jordgubbar
15 härliga sallader vi njuter av i sommar