Lågtempererad lax med betor
4 personer
Tid: ca 1 timme
Lax är nyttigt och lätt att variera. Här serveras den underbara fisken tillsammans med betor och ricottacrème.
700 g lax, i bitar à 170 g
2 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
Betor:
400 g betor (t ex röd-, gul-, polkabetor)
2 msk olivolja
30 g blandade salladsblad
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 citron (rivet skal)
salt och nymald svartpeppar
Ricottacrème:
2 dl ricottaost
2 dl hackade färska örter, t ex basilika, körvel, dill (spara lite till garnering)
1 tsk honung
1/2 citron (färskpressad saft och rivet skal)
salt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 120°. Mixa hälften av ricottaosten och örterna med en stav- eller minimixer tills det blir en grön och slät kräm. Tillsätt resterande ost, honung, citronsaft och -skal, salt och svartpeppar, mixa ytterligare någon minut. Ställ i kylskåp. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Salta och peppra. Ugnsbaka med termometer till innertemperaturen är cirka 48°, det tar cirka 12 minuter.
Koka betorna med skal och lite av blasten kvar i lättsaltat vatten tills de är mjuka (blandar du sorter bör du separera dem i olika kastruller, annars tar de färg av varandra).
Häll av vattnet och skala betorna. Ringla över lite olivolja och tillsätt salladsblad, hackad gräslök och citronskal. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Lägg några betor på en tallrik med laxen vid sidan om. Lägg en klick ricottacrème bredvid och garnera med färska örter.