Salmalax med potatissallad och myntasås
09 maj, 2016
AvRedaktionen
Lågtempererad lax blir så mycket krämigare, mjällare och saftigare än du någonsin kan ana. Ta dig tiden och tillaga långsamt. Använd en digital kökstermometer för perfekt resultat.
Annons
4 personer
Tid: 40 minuter
Salmalax:
600 g salmalax
2 msk olivolja
salt och peppar
Potatissallad:
900 g små potatisar
1 knippe rädisor med blast
100 g smör
salt och peppar
Gör så här:
- Gnid in laxen i olja, salta och peppra. Baka i ugn i på 130° i 30 minuter eller tills innertemperaturen är 48°.
- Koka potatisarna så att det återstår fem minuter av koktiden. Häll av och låt ånga av.
- Putsa och dela rädisorna, skölj och torka blasten.
- Koka upp saltat vatten och koka rädisorna hastigt – tre minuter räcker.
- Bryn smöret på låg värme i en panna, tills det är ljusbrunt och dofta nötigt.
- Häll i potatis, rädisor och blast i pannan och smaka av med salt och peppar.
- Stek på medelhög värme i fem minuter under omrörning. Servera genast till laxen.
Myntasås
Frisk och pigg sås som också passar till lammstek.
Tid: 10 minuter + 30 i kyl
Du behöver:
2 msk färsk mynta
1 msk pressad citron
1 tsk citronzest
½ vitlöksklyfta (riven)
1 1/2 dl crème fraiche
salt och peppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och mixa med en mixerstav tills såsen blivit vackert grön.
- Smaka av med salt och peppar.
- Låt stå i kyl i minst en halvtimme innan servering för att låta smakerna mogna.
Av: Lotten Sundgren
Foto: Lina Östling
Annons