Lahmacun – turkisk lammfärspizza
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Lahmacun är en turkisk lammfärspizza som gör sig lika bra på buffébordet som till fredagsmyset. Testa själv så får du se!
Annons
Lahmacun – turkisk lammfärspizza
Hinner du inte göra egen pizzadeg kan du använda färdiga libabröd.
4 portioner
Annons
Du behöver:
Pizzadeg:
15 g jäst
2 dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk socker
1 tsk salt
280 g pizzamjöl (gärna tipo 00)
Lammfyllning:
1 lök
1 vitlöksklyfta
375 g lamm- eller nötfärs
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
½ tsk chilipulver
½ tsk mald kanel
1 msk olivolja, till stekning
2 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och peppar
200 g riven mozzarellaost
Chilidressing:
2 dl gräddfil
½ tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
Till servering:
1 röd paprika
1 rödlök
1 näve bredbladig persilja
Gör så här:
- Pizzadeg: Lös upp jäst i vattnet i en skål, tillsätt olja, socker och salt och rör om. Tillsätt mjölet lite i taget, och knåda degen ordentligt i 5–10 minuter, gärna i en mixer, tills degen är elastisk. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i cirka1 timme.
- Lammfyllning: Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs vitlök, lök, kött och kryddor i olja i en panna i 5–8 minuter, tills köttet är väl brynt. Tillsätt tomatpuré och rör om. Stek i ytterligare 2 minuter och smaka av med salt och peppar.
- Sätt på ugnen på 250° varmluft och låt 2 bakplåtar bli varm i ugnen. Dela pizzadegen i 4 lika stora bitar och kavla ut dem på ett mjölat bord till ovala pizzabottnar. Lägg pizzabottnarna på bakplåtspapper. Fördela mozzarellan ovanpå, toppa med den kryddade lammblandningen och ringla över lite olja. Grädda pizzorna i ugnen i 10–15 minuter tills de är gyllene och genomgräddade.
- Chilidressing: Rör ihop gräddfil, tomatpuré, sambal oelek och honung i en skål och smaka av med salt och peppar.
- Servering: Skölj paprikan och skär den i tunna strimlor. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor. Skölj och plocka persiljan. Toppa pizzorna med paprika, rödlök och persilja och servera med chilidressing att ringla över.
Foto: Columbus Leth
Annons