Bjud på lakritsblondie med hallonmousse
17 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Att lakrits och hallon är som gjorda för varandra vet vi redan. Testa denna magiska kombo som en tårta så får du en lyxig lakritsblondie med vackert rosa hallonmousse.
Annons
Lakritsblondie med hallonmousse
Blondie är en brownie, fast gjord på vit choklad. Gör både blondien och hallonmoussen några dagar i förväg och förvara dem i frysen.
8 portioner
Du behöver:
150 g vit choklad
150 g smör
150 g (ca 1 ¾ dl) socker
3 ägg 100 g (ca 2 dl) mandelmjöl
1 msk lakritspulver
¼ tsk salt
Hallonmousse:
3 gelatinblad
150 g hallon
60 g (ca ¾ dl) socker
¼ vaniljstång
1 msk limejuice
1 dl vispgrädde
75 g skyr eller grekisk yoghurt
Till servering:
50 g färska hallon
50 g hallongodismandlar
1 tsk frystorkade hallon
1 tsk ätbart guldglitter
Gör så här:
- Lägg bakplåtspapper i botten på en springform på 18 cm i diameter. Hacka chokladen, skär smöret i tärningar och smält tillsammans i en kastrull över vattenbad. Ta från värmen, och rör ihop den till en slät massa, låt svalna i 5 minuter. Sätt ugnen på 175°. Vispa socker och ägg fluffigt i en skål med en elvisp. Vänd ner chokladblandningen med en degskrapa i äggvispet, vänd sedan ner mandelmjöl, lakritspulver och salt. Rör om och fördela smeten i formen. Grädda lakritsblondien i ugnen i 30–35 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen till nästa dag.
- Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Sjud hallon, socker och snittad vaniljstång i en kastrull i 5 minuter, rör sedan ner limejuice. Sila bort hallonkärnorna. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma hallonpurén tills de smält. Låt svalna något.
- Vispa grädden fluffig och vänd ner skyr. Vänd ner lite av gräddblandningen i hallonpurén och blanda om, vänd sedan ner resten. Häll hallonmoussen i en silikonform med fint mönster (eller i springformen du gjorde blondien i, klädd med plastfolie) och knacka den lätt mot bordet för att få bort luftbubblor. Ställ in i frysen i minst 4 timmar, gärna över natten.
- Ta ut kakan från kylen, lägg på fat. Ta ut den frysta hallonmoussen, ta den ur formen och lägg på kakan. Ställ in kakan i kylen i 1 timme så moussen tinar något. Garnera sedan med färska hallon, hallongodismandlar, frystorkade hallon och ätbart guldglitter.
Recept: Camille Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons