Laktosfri cheesecake med Oreobotten
Oreobotten
2 pkt Oreo (ca 300 g)
75 g Valio Eila laktosfritt smör
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa kakorna i en matberedare. Blanda kakorna med smöret. Tryck ut i en form. Grädda i cirka 8 minuter.
Fyllning
½ dl blåbär frysta
200 g Valio Eila laktosfri cream cheese naturell
4 dl Valio Eila laktosfri kvarg hallon & blåbär
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk maizena
3 ägg
Klä in formen med Oreobotten i aluminiumfolie då den ska stå i vattenbad. Tina blåbären. Vispa ihop cream cheese, hallon & blåbär-kvarg, strösocker, vaniljsocker, maizena och de tinade blåbären. Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten i formen. Cheesecaken ska gräddas i vattenbad så koka upp vatten för vattenbad. Ställ in en djup plåt i ugnen. Ställ formen med kakan i plåten. Häll upp vatten i plåten så det täcker halva formen. Grädda i cirka 1 timme på 175 grader. Stäng av ugnen och öppna luckan lite. Grädda i eftervärme i cirka 1 timme. Låt svalna och ställ i kylen över natten.
Blomstertopping
200 g vit choklad
200 g Valio Eila laktosfri cream cheese naturell
2 tsk blåbärspulver
Smält vit choklad och låt svalna något. Lägg cream cheese i en bunke. Vispa ner den vita chokladen och blåbärspulvret. Fyll en spritspåse med en stor tyll som är dropp-formad. Börja att spritsa i mitten av cheesecaken, med den större delen av tylen nedåt och den smala delen upp. Spritsa små halvcirklar – drag runt om – detta är bladen. Fortsätt tills hela chessecaken har blivit en stor ros. Kyl i cirka 30 minuter.
Dagg
1 dl vatten
1 dl strösocker
Koka upp vatten och strösocker. Låt sjuda i cirka 8 minuter. Låt svalna. Doppa en sked i sockerlagen och vifta över cheesecaken så att det ser ut som dagg.
Recept: Alisa Bandell