Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lammfärsrulle med ugnsbakade grönsaker

03 nov, 2008
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer, tid: cirka 40 minuter

Bra mat att göra stor sats av och ta med i lådan till jobbet. Du kan byta ut lammfärsen mot köttfärs om du vill. En god sås till detta kan vara tsatsiki, hummus eller guacamole. Servera en krispig sallad med böngroddar till.

500 g lammfärs (eller köttfärs)

salt och nymalen svartpeppar

2–3 ägg

200 g färskost med vitlök och örter

1 dl finhackade färska örter, t ex basilika, oregano eller timjan

smör (till ugnsstekning)

Ugnsbakade grönsaker:

1 röd paprika

1 gul paprika

1 sötpotatis

2 gula lökar

2 röda lökar

2 morötter

4 palsternackor

olivolja (till stekning)

 

flingsalt och nymalen svartpeppar

Annons

 

Till garnering: färska basilikablad

 

Sätt ugnen på 200°. Skala och ansa grönsakerna. Skär dem i stavar och avlånga bitar. Lägg dem i en låg ugnsfast form och droppa olivolja över, skaka pannan så alla grönsaker är täckta av oljan.

Stek grönsakerna samtidigt som köttet i ugnen, beräkna ca 30 minuter. Obs! Kolla grönsakerna mot slutet, så de inte bränner.

Lägg ett ark ugnsfolie på en plåt till färsrullen. Blanda färsen med salt, peppar och ägg till en smidig smet. Platta ut färsen till en fyrkant på folien, ungefär som när du ska göra kanelbullar. Bred ut färskosten och örtkryddorna över färsen. Rulla ihop färsen till en rulle med hjälp av foliearket. Forma den avlång och stabil med skarven nedåt med blöta händer. Låt rullen ligga kvar på folien och täck med ett par skivor smör. Ugnsstek i 20–25 minuter. Låt rullen vila en stund innan du skär den i skivor. Garnera med färsk basilika.

Krydda de ugnsbakade grönsakerna med fling-salt och peppar, och servera grönsakerna varma med lammfärsrulle och en vitlöksstark tsatsiki till.

Annons