Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing

25 okt, 2017
AvRedaktionen
Matig sallad med lamm och ugnsbakade grönsaker av Tareq Taylor. Med en god dressing som har köttsaften som bas behöver du ingen separat sås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

400 g lammytterfilé

3 vitlöksklyftor (hackade)

2 msk olivolja

4 kvistar färsk timjan

flingsalt och nymald svartpeppar

3 msk vatten

12 kokta kalla färskpotatisar

200 g tomater, gärna olika sorter

Ugnsbakade grönsaker:

1 spetskålshuvud (delat på längden)

2 gula lökar (skalade och delade)

2 salladslökar

1 röd paprika

2 msk olivolja

1 nypa flingsalt

Örtdressing:

skyn från det stekta köttet

1 msk hackad färsk dragon

saften från 1 citron

1/2 dl hackad gräslök

2 dl olivolja

1 tsk dijonsenap

1 nypa flingsalt

nymald svartpeppar

Gör så här:

Torka av köttet med hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i vitlöken, timjankvistarna och köttet. Salta och peppra köttet rejält. Vänd köttet ungefär var 30:e sekund, stek till innertemperatur 60°. Ta upp köttet ur pannan, häll i vattnet och vispa runt till en fin sky. Häll skyn över köttet och låt stå medan du förbereder tillbehören.

Värm ugnen till 275°, grill. Lägg spetskåls- halvorna och lökhalvorna med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg salladslökarna och paprikan hela på plåten. Ringla över olivolja, salta och baka grönsakerna högt upp i ugnen i cirka 15 minuter tills allt har fått fin färg. Ta ut plåten, lägg paprikan i en plast- påse och låt svalna något innan du skalar den. Ta bort det yttersta brända på den ugnsbakade löken. Skär spetskålen i bitar.

Blanda alla ingredienser till örtdressingen. Skär tomaterna i bitar och köttet i skivor. Lägg de ugnsbakade grönsakerna, potatisen, tomaterna och köttet på tallrikar eller ett stort fat. Ringla örtdressingen över alltihop.

Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing.
Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing.

Ur ”Mat som gör gott” (Bonnier fakta) av Tareq Taylor
Foto: Peter Carlsson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons