Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lammgryta med aprikoser och mandel

28 jan, 2014
AvSofie Nyblin
Torkad frukt, mandel och mustiga kryddor är typiskt för de marockanska köttgrytorna. Har man inte möjlighet att åka till Marocko kan man i alla fall njuta och värma sig med en härlig lammgryta här hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lammgryta med aprikoser och mandel.
Lammgryta med aprikoser och mandel.

4 personer

Du behöver:

ca 700 g benfritt lammkött, t ex av steken

olivolja

salt och nymalen peppar

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 stjälkar selleri

1 1/2 tsk malen spiskummin

1/2 tsk nystötta korianderfrön

1 kuvert saffran (1/2 g)

2 tsk paprikapulver

1 kanelstång

1 1/2 msk färskriven ingefära

1 1/2 msk kalvfond (från flaska)

5 dl vatten

150 g torkade aprikoser

1 dl skållad skalad mandel

1 msk pressad citronsaft

ca 1 tsk harissa (stark nordafrikansk chilipepparblandning, säljs i större livsmedelsbutiker)

4 msk hackad koriander

salt och peppar

Till servering:

couscous

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna, lägg i kanelstången och låt fräsa med en liten stund. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner koriandern och strö över mandel. Servera med couscous.

Annons