Lammgryta med aprikoser och mandel
4 personer
Du behöver:
ca 700 g benfritt lammkött, t ex av steken
olivolja
salt och nymalen peppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk nystötta korianderfrön
1 kuvert saffran (1/2 g)
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 1/2 msk färskriven ingefära
1 1/2 msk kalvfond (från flaska)
5 dl vatten
150 g torkade aprikoser
1 dl skållad skalad mandel
1 msk pressad citronsaft
ca 1 tsk harissa (stark nordafrikansk chilipepparblandning, säljs i större livsmedelsbutiker)
4 msk hackad koriander
salt och peppar
Till servering:
couscous
Gör så här:
Skär köttet i mindre bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna, lägg i kanelstången och låt fräsa med en liten stund. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner koriandern och strö över mandel. Servera med couscous.