Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater
4 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
150 g späd kirskål (hackad)
10 stjälkar löktrav (hackade)
50 g macadamianötter (hackade)
40 g parmesan (riven)
13 msk olivolja
1 lime (rivet skal och saft)
salt och svartpeppar från kvarn
1 1/2 kg grön sparris
12 lammkotletter
6 cl pastis (till exempel Ricard)
250 g små tomater
100 g vilda örter (t ex ängssyra, kirskål, vattenkrasse)
Gör så här:
Skölj kirskål och löktrav och skaka torrt, plocka av bladen. Ställ hälften åt sidan övertäckt.
Mixa nötter, kirskål och löktrav med parmesan, 8 matskedar olja, rivet limeskal, 1 msk limesaft, salt och peppar till en pesto.
Skölj sparrisen och skär av ändarna, putsa dem eventuellt längst ner. Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna och stek sparrisen runt om i 8–10 minuter. Häll i peston, blanda om och håll varmt.
Hetta upp resten av oljan i en annan stekpanna, salta och peppra kotletterna och stek dem i cirka 3 minuter på varje sida. Häll över pastisen, ta upp kotletterna och håll dem varma.
Skölj tomaterna och fräs dem i stekskyn i 2–3 minuter. Skölj örterna och skaka dem torra, plocka av bladen. Servera kotletterna med sparris, tomater och resten av örterna.
Recept och foto: Anke Schütz