Lammkotletter med potatis och fänkål i ugn
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Lammkotletterna blir möra och fina när de bryns av i stekpanna innan servering. Skär i tunna skivor och servera med ugnsrostad potatis och fänkål.
Annons
Lammkotletter med potatis och fänkål i ugn
Kotletterna skärs i tunna skivor och serveras med ugnsbakad potatis och fänkål.
6 portioner
Annons
Du behöver:
2 lammkotletter (totalt ca 800 g–1 kg)
2 msk olivolja till stekning
Salt
Potatis och fänkål i ugn:
1/3 kg potatis
2 fänkål
2 msk fänkålsfrön
1 citron
½ dl olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
- Potatis och fänkål i ugn: Sätt ugnen på 220°. Koka upp en kastrull med vatten. Skrubba potatisen och dela i halvor om de är stora. Lägg ner potatisen i kastrullen, tillsätt salt och låt koka i 5–10 minuter. Häll av vattnet.
- Rensa fänkålen och skär den i mindre bitar. Blanda de halvkokta potatisarna och fänkålen tillsammans med fänkålsfrön, citronskivor, olivolja, salt och peppar. Lägg allt i en form och tillaga i ca 45 minuter tills potatisen är helt mjuk.
- Skär små jack i fettkanten på kotletterna och bryn dem i en stekpanna. Krydda med salt och lägg dem ovanpå potatisen. Stek kotletterna i ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58–62 grader (använd en stektermometer). Ta ut kotletterna ur ugnen och låt dem vila på en skärbräda medan potatisen fortsätter att steka klart.
- Skär kotletterna i tunna skivor och servera med potatisen och fänkålen.
Foto: Rikke Westesen
Annons