Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky

13 feb, 2017
AvRedaktionen
Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky.
Lammracks är fullt av smaker och vackert på tallriken. Servera med rosmarinrostad potatis, grönsaker och rödvinssky. En perfekt huvudrätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2 portioner

Tid: ca 50 min

Lammracks:

ca 500 g lammracks

2 msk olivolja

färska örter

salt och nymalen svartpeppar

1 citron (rivet skal)

Rosmarinrostad potatis:

8–10 potatisar (beroende på storlek)

2–3 msk olivolja

några kvistar färsk rosmarin

salt och nymalen svartpeppar

ev lite honung

Rödvinssky:

1 schalottenlök

1 msk socker

2 1/2 dl rödvin

2 1/2 msk kalvfond + 2 dl vatten

1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)

salt

6–8 små tomater på kvist

1 knippe sparris (finns inte färsk går fryst lika bra)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Blanda olivolja, örter, salt, peppar och rivet citronskal i en skål. Massera in blandningen i lammracksen. Bryn dem gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna. Lyft över lammracksen till en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Låt gå tills innertemperaturen når 60°. Tvätta och dela potatisarna på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olja, kryddor och rosmarin. Sätt in dem i ugnen tillsammans med lammet. Förbered under tiden såsen: Skala och skiva löken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i buljongen och koka ihop. Smaka av med 4 krm salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med 1 1/2 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten. När lammet är klart, ta ut det och låt det vila cirka 10 minuter i folie. Höj temperaturen på ugnen till 225°. Lägg in tomaterna i formen tillsammans med potatisen och rosta dem cirka 10 minuter. Koka sparrisen 2–3 minuter i saltat vatten. Ta ut potatisen när den är färdig (prova med sticka) och gyllene. Skär upp lammet och servera det tillsammans med potatisen, grönsakerna och skyn.

Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky.
Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons