Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky
2 portioner
Tid: ca 50 min
Lammracks:
ca 500 g lammracks
2 msk olivolja
färska örter
salt och nymalen svartpeppar
1 citron (rivet skal)
Rosmarinrostad potatis:
8–10 potatisar (beroende på storlek)
2–3 msk olivolja
några kvistar färsk rosmarin
salt och nymalen svartpeppar
ev lite honung
Rödvinssky:
1 schalottenlök
1 msk socker
2 1/2 dl rödvin
2 1/2 msk kalvfond + 2 dl vatten
1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
salt
6–8 små tomater på kvist
1 knippe sparris (finns inte färsk går fryst lika bra)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Blanda olivolja, örter, salt, peppar och rivet citronskal i en skål. Massera in blandningen i lammracksen. Bryn dem gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna. Lyft över lammracksen till en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Låt gå tills innertemperaturen når 60°. Tvätta och dela potatisarna på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olja, kryddor och rosmarin. Sätt in dem i ugnen tillsammans med lammet. Förbered under tiden såsen: Skala och skiva löken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i buljongen och koka ihop. Smaka av med 4 krm salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med 1 1/2 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten. När lammet är klart, ta ut det och låt det vila cirka 10 minuter i folie. Höj temperaturen på ugnen till 225°. Lägg in tomaterna i formen tillsammans med potatisen och rosta dem cirka 10 minuter. Koka sparrisen 2–3 minuter i saltat vatten. Ta ut potatisen när den är färdig (prova med sticka) och gyllene. Skär upp lammet och servera det tillsammans med potatisen, grönsakerna och skyn.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner