Lammstek med krämig potatisgratäng
14 aug, 2018
AvRedaktionen
Pistaschtäcket ger god smak och konsistens till lammsteken. Rotselleri i potatisgratängen gör den lite sötare, vilket matchar lammet.
Annons
4 personer
Lammstek:
800 g lammstek
Pistasch- och myntamarinad:
2 vitlöksklyftor
100 g osaltade pistaschmandlar
1 knippe slätbladig persilja
1 knippe mynta
1 citron, rivet skal
1 dl olivolja
salt
färskmald svartpeppar
Krämig potatisgratäng med rotselleri:
400 g potatis
400 g rotselleri
30 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl vispgrädde
1 krm riven muskotnöt
salt
färskmald svartpeppar
100 g riven västerbottensost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och rotselleri och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form. Skär smöret i bitar och strö över formen.
- Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop grädde med muskotnöt, vitlök, salt och peppar och häll blandningen över formen. Strö över västerbottensost i ett jämnt lager och grädda i ugnen i cirka 35 minuter eller tills rotsakerna är genomkokta. Lägg eventuellt på folie om den får för mycket färg.
- Skala och hacka vitlöken till marinaden. Hacka pistaschmandlarna. Skölj och hacka persilja och mynta. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.
- Putsa köttet. Gnid in köttet med hälften av marinaden, spara resten. Bryn köttet i stekpanna på alla sidor, tills köttet når 65° i innertemperatur. Låt vila 10 minuter innan du skär upp och serverar tillsammans med resten av marinaden.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
Annons