Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Lammstek med pistaschnötstäcke, rostade rotsaker och chévrecréme

17 mar, 2016
AvRedaktionen
Lammstek med pistaschnötstäcke, rostade rotsaker och chévrecréme.
Underbar lammstek med rostade rotsaker. Pistaschnötspeston och chèvrecrèmen kan med fördel förberedas dagen innan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 1 1/2 timme

Chèvrecrème:

2 1/2 dl matlagningsgrädde

250 g chèvre (skalad)

salt och vitpeppar

Lammstek:

1,4 kg lammstek med ben (eller ca 1 kg utan ben)

saft av 1 citron

salt och vitpeppar

2–3 vitlöksklyftor

några blad färsk rosmarin

Pistaschnötstäcke:

125 g pistaschnötter (1 påse)

rivet skal av en citron (tvättad)

några kvistar bladpersilja

2 vitlöksklyftor

2 dl riven parmesanost

olivolja

ev salt

Rostade rotsaker:

2–3 stora potatisar

2 sötpotatisar (skalade)

2 stora palsternackor (skalade)

salt och svartpeppar

olivolja

Gör så här:

Börja med chèvrecrèmen eftersom den ska hinna svalna. Koka upp matlagningsgrädde i en kastrull och rör varsamt ner osten tills den smälter. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt. Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet rent från hinnor och synligt fett. Gnid in med citron, Salta och peppra. Skär små skåror i köttet och stick in vitlöksklyftorna. Placera lammsteken i en ugnsfast form i ugnen. Skär under tiden rotsakerna i stavar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Salta, peppra och ringla över olivolja. Ställ in i ugnen. Mixa eller finhacka under tiden nötter, citronskal, persilja och vitlök. Rör ner parmesan och olivolja, lite i taget till en jämn pestosmet. Smaka eventuellt av med lite salt. Ta ut lammsteken efter ca 40 minuter och bred på nöttäcket. Höj ugnstemperaturen till 225° och stek i ytterligare ca 30 minuter. Använder du stektermometer ska innertemperaturen vara 70° för rosa kött eller 75° för genomstekt. Ta ut rotsakerna efter ca 40–45 minuter eller när de fått fin färg. Dekorera lammet med rosmarinkvistar och servera med rotsaker och chèvrecrème.

Lammstek med pistaschnötstäcke, rostade rotsaker och chévrecréme.
Lammstek med pistaschnötstäcke, rostade rotsaker och chévrecréme.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons