Lammstek med pistaschnötstäcke, rostade rotsaker och chévrecréme
4 personer
Tid: 1 1/2 timme
Chèvrecrème:
2 1/2 dl matlagningsgrädde
250 g chèvre (skalad)
salt och vitpeppar
Lammstek:
1,4 kg lammstek med ben (eller ca 1 kg utan ben)
saft av 1 citron
salt och vitpeppar
2–3 vitlöksklyftor
några blad färsk rosmarin
Pistaschnötstäcke:
125 g pistaschnötter (1 påse)
rivet skal av en citron (tvättad)
några kvistar bladpersilja
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
olivolja
ev salt
Rostade rotsaker:
2–3 stora potatisar
2 sötpotatisar (skalade)
2 stora palsternackor (skalade)
salt och svartpeppar
olivolja
Gör så här:
Börja med chèvrecrèmen eftersom den ska hinna svalna. Koka upp matlagningsgrädde i en kastrull och rör varsamt ner osten tills den smälter. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt. Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet rent från hinnor och synligt fett. Gnid in med citron, Salta och peppra. Skär små skåror i köttet och stick in vitlöksklyftorna. Placera lammsteken i en ugnsfast form i ugnen. Skär under tiden rotsakerna i stavar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Salta, peppra och ringla över olivolja. Ställ in i ugnen. Mixa eller finhacka under tiden nötter, citronskal, persilja och vitlök. Rör ner parmesan och olivolja, lite i taget till en jämn pestosmet. Smaka eventuellt av med lite salt. Ta ut lammsteken efter ca 40 minuter och bred på nöttäcket. Höj ugnstemperaturen till 225° och stek i ytterligare ca 30 minuter. Använder du stektermometer ska innertemperaturen vara 70° för rosa kött eller 75° för genomstekt. Ta ut rotsakerna efter ca 40–45 minuter eller när de fått fin färg. Dekorera lammet med rosmarinkvistar och servera med rotsaker och chèvrecrème.