Lammytterfilé med rostad vitlökssky
2 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
3 rosmarinkvistar
flingsalt och nymald svartpeppar
400 g lammytterfilé
smör till stekning
100 g körsbärstomater
Auberginepuré:
3 msk olivolja
1 aubergine, ca 400 g
3 vitlöksklyftor
2–3 tsk balsamvinäger
en nypa socker
flingsalt och nymald svartpeppar
Rostad vitlökssky:
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 rosmarinkvist
1 dl rött vin
2 dl stark kalvbuljong
1 nypa socker
flingsalt och nymald svartpeppar
1 tsk kallt smör
ev lite maizena- eller potatismjölsredning
Gör så här:
Börja med auberginepurén: Sätt ugnen på 200°. Dela auberginen på längden. Häll en skvätt olivolja i en ugnsfast form och lägg i auberginen med skinnsidan ner. Pensla med olja på snittsidorna och salta lätt. Skala och lägg vitlöksklyftorna bredvid. Baka i ugnen ca 35–45 minuter tills auberginen är mjuk. Se till att inte vitlöken blir bränd, den ska bara bli gyllene.
Ta ut formen och låt auberginen svalna något. Gröp ur köttet med en sked och lägg i en mixer tillsammans med vitlöksklyftorna och oljan från formen. Mixa till en puré (ej för finmixad) och smaka av med balsamvinäger, socker, salt och peppar. Rostad vitlökssky: Skala och krossa vitlöksklyftorna lätt med sidan av en kniv. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i vitlöken och rosmarinkvisten. Låt det få färg men se upp så det inte blir bränt – det tar endast några sekunder.
Ställ kastrullen åt sidan en stund och låt vitlöken dra i oljan. Häll i vinet och låt det koka ner till hälften utan lock. Tillsätt buljongen och låt det koka ner ytterligare lite grann. Smaka av med socker, salt och peppar. När du serverar hettar du upp skyn och blankar av med en smörklick. Red skyn med maizenaredning eller potatismjöl om du vill. Lammytterfilé: Repa bladen från rosmarinen och hacka tillsammans med en tesked flingsalt. Klappa in det runt köttet och peppra väl.
Hetta upp lite smör i en panna och vänta tills det tystnat. Bryn köttet runtom cirka 5 minuter på var sida. Bryn samtidigt tomaterna i samma panna. Ställ pannan åt sidan och vänta 10 minuter. Värm under tiden purén och skyn. Skär upp köttet och servera på vackra tallrikar med en klick auberginepuré och stekta tomater.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Assistent: Kerstin Danielsson