Långbakad rotselleri med svamp och nötter
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvLinn Grubbström
Rotselleri är en tacksam råvara – möjligheterna är nämligen oändliga! Testa att långbaka den med svamp och nötter. Ett tillbehör att äta till allt!
Annons
Långbakad rotselleri med svamp och nötter
Den milda rotsellerin trivs bra i smakrikt sällskap.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 rotselleri
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Svamptopping:
300 g blandad svamp, t ex kantareller, champinjoner, ostronskivling
1 ½ msk olivolja
50 g hasselnötter
50 g kärnfria katrinplommon
Salt och peppar
Dressing:
50 g smör
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk akaciahonung
1 ½ msk olivolja
Till servering:
Krasse eller andra örter
Gör så här:
- Skala och halvera sellerin. Lägg i en ugnsform, ringla över olja och vinäger och strö över salt. Baka i 160º i 60–70 minuter, tills sellerin är gyllene och helt mjuk.
- Borsta svampen ren. Stek i olja på hög värme i 2–3 minuter. Grovhacka hasselnötterna och skär katrinplommonen i små bitar. Blanda med svampen i en skål, salta och peppra.
- Smält smöret i pannan och låt det få en ljust gyllenbrun färg. Häll smöret i en separat skål och rör ner vinäger, honung, olja, salt och nymalen peppar. Häll dressingen över svampblandningen och blanda väl.
- Servering: Skär sellerin i skivor och lägg upp. Häll över svampblandningen och strö över lite finhackade örter.
Foto: Betina Hastoft, Peter Kam
Annons