Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Långbakad rotselleri med svamp och nötter

01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvLinn Grubbström
Recept på långbakad rotselleri med svamp och nötter
Rotselleri är en tacksam råvara – möjligheterna är nämligen oändliga! Testa att långbaka den med svamp och nötter. Ett tillbehör att äta till allt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: PanzanellaBrand logo
Middag hos Wood: Panzanella

Långbakad rotselleri med svamp och nötter

Den milda rotsellerin trivs bra i smakrikt sällskap.

Svårslaget god långbakad rotselleri med svamp och nötter

4 portioner

Annons

Du behöver:

1 rotselleri
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt

Svamptopping:

300 g blandad svamp, t ex kantareller, champinjoner, ostronskivling
1 ½ msk olivolja
50 g hasselnötter
50 g kärnfria katrinplommon
Salt och peppar

Dressing:

50 g smör
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk akaciahonung
1 ½ msk olivolja

Till servering:

Krasse eller andra örter

Gör så här:

  1. Skala och halvera sellerin. Lägg i en ugnsform, ringla över olja och vinäger och strö över salt. Baka i 160º i 60–70 minuter, tills sellerin är gyllene och helt mjuk.
  2. Borsta svampen ren. Stek i olja på hög värme i 2–3 minuter. Grovhacka hasselnötterna och skär katrinplommonen i små bitar. Blanda med svampen i en skål, salta och peppra.
  3. Smält smöret i pannan och låt det få en ljust gyllenbrun färg. Häll smöret i en separat skål och rör ner vinäger, honung, olja, salt och nymalen peppar. Häll dressingen över svampblandningen och blanda väl.
  4. Servering: Skär sellerin i skivor och lägg upp. Häll över svampblandningen och strö över lite finhackade örter.

Foto: Betina Hastoft, Peter Kam

Annons