Lantligt bröd i gjutjärnsgryta
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Baka bröd i nytt format! Detta lantliga bröd i gjutjärnsgryta är enkelt att baka och dessutom riktigt gott.
Annons
1 bröd
Du behöver:
15 g jäst
6 dl kallt vatten
2 msk salt
2 msk råsocker
1 1/2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
1 morot
1 dl solrosfrön
Havregryn
Gör så här:
- Rör ihop jäst och vatten (börja med lite vatten).
- Tillsätt salt, socker och båda mjölsorterna.
- Skala och riv moroten och blanda ner.
- Rör snabbt ihop, degen ska vara riktigt kladdig.
- Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt jäsa minst 12 timmar, gärna över natten, i rumstemperatur.
- Sätt en tom gryta i ugnen och sätt den på 250°.
- När ugnen är varm, ta ut grytan och strö solrosfrön över botten.
- Häll i den kladdiga degen. Strö över havregryn.
- Grädda brödet i 30 minuter med lock.
- Ta av locket och grädda 20 minuter till.
- Vänd försiktigt ut brödet och låt svalna på galler i minst 30 minuter innan du skär det i skivor.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth
LÄS MER: Saftigt äppelbröd med hasselnötter
Annons