Lasagne med pancetta och köttfärs
4 personer
Tid: 1–2 timmar (det senare om du gör plattorna själv)
Du behöver:
ca 700 g färsk fullkornspasta
1 gul lök
1 stor morot
2 blekselleristjälkar
olja (till stekning)
150 g pancetta
500 g blandfärs
2 vitlöksklyftor (hackade)
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
salt och nymalen svartpeppar
1/2 –1 dl riven parmesan
Bechamelsås:
3 msk smör
1/2 dl vetemjöl
4 dl mjölk (varm)
salt och nymalen vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Finhacka lök, morot och selleri i små tärningar.
Häll lite olja i en rymlig kastrull, fräs hacket utan att det får färg. Tillsätt pancettan, skuren i mindre bitar, och fräs i några minuter. Smula ner färsen och bryn alltsammans i några minuter, blanda sen ner hackad vitlök, tomatpuré och de krossade tomaterna. Salta och peppra och låt koka i 30 minuter. Rör då och då. Smaka av.
Gör bechamelsåsen medan köttsåsen puttrar: Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör. Vispa ner den varma mjölken och låt såsen småkoka under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
Sätt ugnen på 180°. Kavla ut fullkornspasta-degen och skär till plattor i en storlek som passar formen.
Häll lite köttsås i botten på en ugnsfast form (det gör att plattorna inte fastnar i botten). Täck med ett lager pastaplattor och häll på lite vit sås, och lite av köttsåsen. Fortsätt att varva pasta, bechamelsås och köttfärssås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och bred ut bechamelsås ovanpå. Strö över parmesanen.
Sätt in lasagnen i ugnen i cirka 25–30 minuter. Låt svalna något innan servering.