Latbröd
15 okt, 2013
AvSuzanne Ribbing
En variant på en tidig uppfinning, latmansbröd, av legendariska Anna Bergenström. Enklare kan det knappast bli: Ingen knådning, bara att röra en lös deg och hälla i smorda formar.
Annons
2 bröd
Tips! Ingredienserna kan varieras i det oändliga. Man kan också pensla med vatten och strö över blå vallmofrön innan bröden gräddas. Segt, smakrikt, jättegott att rosta.
Du behöver:
6 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
1 tsk socker
10 dl vetemjöl
2–3 dl rågsikt
1–2 msk brödkummin
Gör så här:
Blanda ingredienserna väl i en bunke och låt jäsa övertäckt i 1 timme. Rör om och låt jäsa ytterligare 1 timme.
Sätt ugnen på 275°. Häll i 2 smorda brödformar och låt jäsa 20–30 minuter. Ugnsgrädda i 12 minuter, vrid ner till 100° och låt stå 1 timme och 10 minuter.
Annons