Lättlagad helgmeny med somriga smaker
Tips! Börja med att marinera köttet. Sedan kan du lägga det på grillen eller steka det medan ni äter förrätt.
FÖRRÄTT:
Basilikaplättar med stenbitsrom och crème fraiche
Mumsiga plättar som passar perfekt till buffén, festen eller enkel fredagslyx framför soffan. Toppa med lite finhackad rödlök.
4 personer
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
2 dl mjölk
1 näve färska basilikablad
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 nypa salt
crème fraiche
100 g stenbitsrom (eller löjrom)
1/2 rödlök
Gör så här:
Blanda mjölk och basilikablad i en bunke. Mixa det grönt med hjälp av en handmixer. Vispa ner mjölet och därefter äggen och en nypa salt. Stek sedan som vanliga plättar i smör i en plättlagg. Servera plättarna när de svalnat något med en klick crème fraiche och stenbitsrom och toppa med lite finhackad rödlök.
HUVUDRÄTT:
Ört- och vitlöksgrillade lammracks
Goda grillade lammracks med örter, serveras med lättkokta primörer och en god aioli. Grilla racksen ca 3 minuter på varje sida.
4 personer
Tid: 30 minuter + grilltid
Ingredienser:
1–1 1/2 kg lammracks eller lammkotletter
Marinad:
1 citron, ekologisk
1/2 dl olivolja
1 dl finhackade blandade örter, typ basilika, rosmarin, timjan
2 vitlöksklyftor
1 msk grillkrydda
salt och peppar
Gör så här:
Tvätta citronen och riv skalet på den fina delen av ett rivjärn. Blanda med finhackad vitlök, örter och grillkrydda. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttet på ett fat och blanda med marinaden. Låt stå kallt en stund. Racksen grillas sedan på utegrillen cirka 3 minuter på varje sida. (Kan behövas lite mer om de är tjocka.)
TILLBEHÖR:
Lättkokta primörer med aioli
Använd de primörer du gillar bäst och som är bäst i säsong. Till exempel sockerärter, morötter, rädisor, sparris och salladslök.
Ingredienser:
1 kg blandade primörer
Aioli:
1 ägg
1 dl fin olivolja
1 finhackad vitlök
1 msk citronsaft
1 tsk fransk senap
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Gör så här:
Koka grönsakerna i saltat vatten. Håll koll så de inte blir överkokta, de ska ha lite tuggmotstånd kvar (förutom färskpotatis). Rädisor, sparris och sockerärtor ska bara ner och vända i kokande vatten medan till exempel rödbetor och morötter tar längre tid.
Lägg äggulan i en skål och häll försiktigt i olivoljan under kraftig vispning med stavmixer. Smaksätt med övriga ingredienser och servera till de nykokta primörerna.
EFTERRÄTT:
Sockerkaka med grädde och bär
Gör en sockerkaka som du toppar med grädde, bär och florsocker. Vill du göra det enkelt för dig köper du färdig kakmix.
4 personer
Tid: 45 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Till servering:
2 dl färska bär, till exempel jordgubbar, vinbär, blåbär, hallon
2 dl vispad grädde
florsocker
citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken, låt svalna något. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Servera med lättvispad grädde och färska bär. Dekorera gärna med lite citronmeliss och pudra över florsocker.
Fler goda helgmenyer hittar du här >>
Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips