Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lättlagad meny med kammusslor och semifreddo

23 sep, 2019
AvRedaktionen
Recept på höstmeny med kammusslor, rostbiff och semifreddo
Unna dig lite höstlyx! Testa vår meny med krispiga kammusslor, ugnsstekt rostbiff och ljuvlig semifreddo.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Lyxig helgmeny:

  • Krispiga kammusslor med passionfruktsdipp
  • Ugnsstekt rostbiff med smakfulla tillbehör
  • Semifreddo med kokos och lime

Recepten hittar du nedan!

1. Krispiga kammusslor med passionfruktsdipp

Recept på kammusslor med passionfruktsdipp
Kammusslor med passionfruktsdipp.

Mjuka kammusslor med frasigt täcke och en pigg söt dipp, succé!

4 portioner

Du behöver:

12 kammusslor

1 dl mjöl

1 ägg

3 dl solrosolja

Passionsfruktsdipp

1–2 passionsfrukter

1 dl vispgrädde

2 msk majonnäs

1/2–1 tsk socker

Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Tina kammusslorna om de varit frysta, klappa dem torra med hushållspapper.
  2. Halvera passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet i en sil.
  3. Pressa ur fruktköttet och saften av kärnorna med baksidan av en sked, släng resterna av kärnorna.
  4. Vispa grädden hårt och rör ner den silade passionsfruktssaften samt majonnäs i den. Smaka av med socker, salt och peppar.
  5. Vänd kammusslorna i mjöl, vispat ägg och panko.
  6. Hetta upp solrosolja i en stekpanna och stek kammusslorna gyllene på alla sidor.
  7. Låt rinna av på hushållspapper och servera dippen till.

2. Ugnsstekt rostbiff med smakfulla tillbehör

Recept på ugnsstekt rostbiff med smakrika tillbehör
Ugnsstekt rostbiff med smakfulla tillbehör.

Smakrikt kött, pepparrotskräm, syltad rödlök och skysås, mums!

Annons

4 portioner

Du behöver:

1 rostbiffslock, kallas också picanha eller rostbiffskappa, ca 700 g

Salt och svartpeppar

1 dl kalvbuljong

snabbsyltad lök

6 rödlökar

1 ½ dl vinäger

1 dl socker

1 dl vatten

Pepparrotskräm

200 g grekisk yoghurt

30 g riven pepparrot

Salt och svartpeppar

Till servering:

1 knippe sparrisbroccoli

1 msk balsamicocrème

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 70°. Bryn köttet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  2. Lägg i ett litet ugnsfast fat och slå buljong över.
  3. Stek köttet sakta i ugnen i 4 timmar. Kontrollera under den sista halvtimmen, med en stektermometer, att innertemperaturen når 63°.
  4. Skala och halvera lökarna och lägg i en skål.
  5. Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret lösts upp.
  6. Slå lagen över lökarna och låt stå och dra i minst 2 timmar.
  7. Rör ihop grekisk yoghurt med pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
  8. Koka sparrisbroccolin i lättsaltat vatten i 3 minuter.
  9. Slå stekskyn från köttet och skumma av fettet. Koka upp skyn med balsamicoglace.
  10. Skiva köttet och var noga med att skära tvärs över köttfibrerna, annars blir det väldigt segt.
  11. Servera med lök, pepparrotskräm, broccoli och skysås.

3. Semifreddo med kokos och lime

Recept på semifreddo med kokos och lime
Semifreddo med kokos och lime.

Du behöver:

1 lime, skal och saft

1 dl strösocker

2 dl kokosmjölk

1 äggvita

2 msk strösocker

25 g maränger

Garnering

Rostade kokoschips

Gör så här:

  1. Koka upp limesaft, limeskal och socker i en kastrull. Koka tills sockret lösts upp.
  2. Vispa ner kokosmjölken och låt svalna.
  3. Vispa äggvitan styv. Tillsätt sockret, litet i taget. Vänd ner i den avsvalnade sockerlagen.
  4. Krossa marängerna och vänd ner även dem.
  5. Klä en mindre kakform med plastfolie.
  6. Fyll formen med smet och låt stå i frysen tills allt stelnat helt. Gärna över natten.
  7. Ta ut ca 10 minuter före servering.
  8. Skär i mindre bitar, garnera med kokoschips och servera.

Av: Gitte Heidi Rasmussen

Foto: Betina Hastoft

Annons