Lättlagad meny med kammusslor och semifreddo
Lyxig helgmeny:
- Krispiga kammusslor med passionfruktsdipp
- Ugnsstekt rostbiff med smakfulla tillbehör
- Semifreddo med kokos och lime
Recepten hittar du nedan!
1. Krispiga kammusslor med passionfruktsdipp
Mjuka kammusslor med frasigt täcke och en pigg söt dipp, succé!
4 portioner
Du behöver:
12 kammusslor
1 dl mjöl
1 ägg
3 dl solrosolja
Passionsfruktsdipp
1–2 passionsfrukter
1 dl vispgrädde
2 msk majonnäs
1/2–1 tsk socker
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Tina kammusslorna om de varit frysta, klappa dem torra med hushållspapper.
- Halvera passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet i en sil.
- Pressa ur fruktköttet och saften av kärnorna med baksidan av en sked, släng resterna av kärnorna.
- Vispa grädden hårt och rör ner den silade passionsfruktssaften samt majonnäs i den. Smaka av med socker, salt och peppar.
- Vänd kammusslorna i mjöl, vispat ägg och panko.
- Hetta upp solrosolja i en stekpanna och stek kammusslorna gyllene på alla sidor.
- Låt rinna av på hushållspapper och servera dippen till.
2. Ugnsstekt rostbiff med smakfulla tillbehör
Smakrikt kött, pepparrotskräm, syltad rödlök och skysås, mums!
4 portioner
Du behöver:
1 rostbiffslock, kallas också picanha eller rostbiffskappa, ca 700 g
Salt och svartpeppar
1 dl kalvbuljong
snabbsyltad lök
6 rödlökar
1 ½ dl vinäger
1 dl socker
1 dl vatten
Pepparrotskräm
200 g grekisk yoghurt
30 g riven pepparrot
Salt och svartpeppar
Till servering:
1 knippe sparrisbroccoli
1 msk balsamicocrème
Gör så här:
- Värm ugnen till 70°. Bryn köttet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
- Lägg i ett litet ugnsfast fat och slå buljong över.
- Stek köttet sakta i ugnen i 4 timmar. Kontrollera under den sista halvtimmen, med en stektermometer, att innertemperaturen når 63°.
- Skala och halvera lökarna och lägg i en skål.
- Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret lösts upp.
- Slå lagen över lökarna och låt stå och dra i minst 2 timmar.
- Rör ihop grekisk yoghurt med pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
- Koka sparrisbroccolin i lättsaltat vatten i 3 minuter.
- Slå stekskyn från köttet och skumma av fettet. Koka upp skyn med balsamicoglace.
- Skiva köttet och var noga med att skära tvärs över köttfibrerna, annars blir det väldigt segt.
- Servera med lök, pepparrotskräm, broccoli och skysås.
3. Semifreddo med kokos och lime
Du behöver:
1 lime, skal och saft
1 dl strösocker
2 dl kokosmjölk
1 äggvita
2 msk strösocker
25 g maränger
Garnering
Rostade kokoschips
Gör så här:
- Koka upp limesaft, limeskal och socker i en kastrull. Koka tills sockret lösts upp.
- Vispa ner kokosmjölken och låt svalna.
- Vispa äggvitan styv. Tillsätt sockret, litet i taget. Vänd ner i den avsvalnade sockerlagen.
- Krossa marängerna och vänd ner även dem.
- Klä en mindre kakform med plastfolie.
- Fyll formen med smet och låt stå i frysen tills allt stelnat helt. Gärna över natten.
- Ta ut ca 10 minuter före servering.
- Skär i mindre bitar, garnera med kokoschips och servera.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft