Fröklädd lax med rödbetor och citrussallad
2 personer
Tid: 25 minuter
Fröklädd lax:
2 salmalaxfiléer
2 tsk agavesirap eller honung
flingsalt och svartpeppar
2–3 msk blandade fröer, till exempel pumpa, sesam och solros
Sallad:
4 satsumas
1 msk jungfruolivolja
1 msk rödvinsvinäger
flingsalt och svartpeppar
50 g vattenkrasse eller rucola
250 g färdigkokta rödbetor (i klyftor)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Pensla varje laxfilé med hälften av agavesirapen eller honungen, strö över salt och svartpeppar och tryck fast fröblandningen. Lägg i en ugnsfast form och tillaga i 15 minuter eller tills fisken är genomkokt. Se upp så fröna inte bränns.
Skala satsumas, filéa och skär i bitar. Ta vara på saften och vispa ihop den med olivoljan och vinäger i en liten skål. Salta och peppra.
Rör samman dressingen med vattenkrassen, rödbetan och satsumasklyftorna, lägg upp på tallrikar och placera laxen på toppen.
Tips!
Om du vill kan du servera laxen med en god ört- och citronsås. Mixa 2 dl lätt crème fraiche med 1/2 kruka basilika, 1 tsk färskpressad citron och smaka av med flingsalt. Toppa med nymalen svartpeppar.