Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad
17 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Lax med hollandaise är lite av en klassiker till brunchen men varför begränsa sig? Servera med blomkålssallad och middagen är klar!
Annons
Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad
Hollandaise är inte så svår men sätter guldkant på i stort sätt alla enkla fiskrätter.
4 portioner
Du behöver:
4 färska laxkotletter
Salt och svartpeppar
Smör eller olja till stekning
Sotad blomkålssallad:
1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 knippe grön sparris
Hollandaisesås:
150 g smör
2 äggulor
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk vatten
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar
Till servering:
Gott bröd
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Ansa blomkålen och skär i mindre buketter. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Droppa olivolja och strö salt över. Baka i ugnen i 20 minuter.
- Skölj sparrisen, bryt av och släng de träiga ändarna. Skär sparrisarna i bitar. Ta ut plåten och blanda ner sparrisen bland blomkålen. Baka allt i ugnen i 10 minuter.
- Smält försiktigt smöret till såsen i en kastrull. Häll över det klara smöret i en liten skål så att det grumliga smöret blir kvar i kastrullen och kan kastas. Rengör kastrullen.
- Vispa ihop äggulor, citronsaft, vatten och dijonsenap i den rena kastrullen på låg värme, rör tills blandningen tjocknar.
- Tillsätt det klarade smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Ta från värmen och smaka av med salt och peppar.
- Krydda laxkotletterna med salt och peppar och stek på bägge sidor i en stekpanna med smör eller olja. Servera med blomkålssallad, sås och bröd.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann
Annons