Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad

17 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på lax med hollandaise och sotad blomkålssallad
Lax med hollandaise är lite av en klassiker till brunchen men varför begränsa sig? Servera med blomkålssallad och middagen är klar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat (ELLE)Brand logo
3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat (ELLE)

Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad

Hollandaise är inte så svår men sätter guldkant på i stort sätt alla enkla fiskrätter.

Så lagar du lax med hollandaise och sotad blomkålssallad

4 portioner

Du behöver:

4 färska laxkotletter
Salt och svartpeppar
Smör eller olja till stekning

Sotad blomkålssallad:

1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 knippe grön sparris

Hollandaisesås:

150 g smör
2 äggulor
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk vatten
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar

Till servering:

Gott bröd

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Ansa blomkålen och skär i mindre buketter. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Droppa olivolja och strö salt över. Baka i ugnen i 20 minuter.
  2. Skölj sparrisen, bryt av och släng de träiga ändarna. Skär sparrisarna i bitar. Ta ut plåten och blanda ner sparrisen bland blomkålen. Baka allt i ugnen i 10 minuter.
  3. Smält försiktigt smöret till såsen i en kastrull. Häll över det klara smöret i en liten skål så att det grumliga smöret blir kvar i kastrullen och kan kastas. Rengör kastrullen.
  4. Vispa ihop äggulor, citronsaft, vatten och dijonsenap i den rena kastrullen på låg värme, rör tills blandningen tjocknar.
  5. Tillsätt det klarade smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Ta från värmen och smaka av med salt och peppar.
  6. Krydda laxkotletterna med salt och peppar och stek på bägge sidor i en stekpanna med smör eller olja. Servera med blomkålssallad, sås och bröd.

Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann

Annons