Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lax med pestokrisp och rotfrukter

09 jul, 2024
AvEva Boström
Recept på lax med pestokrisp och rotfrukter
Lisa Björner
Lax med pestokrisp och rotfrukter sköter sig själv i ugnen. Pyssla med annat medan du väntar och njut av hela middagen på en och samma plåt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Lax med pestokrisp och rotfrukter

Laxen toppas med pestokrisp och serveras med en kall dillsås till.

Laga lax med pestokrisp och rotfrukter på samma plåt – smidigt
Lisa Björner
Annons

6 portioner

Du behöver:

1 200 g färsk laxsida
900 g delikatess- el färskpotatis
500 g morötter
2 msk olja
1 tsk dillfrön
2 tsk salt
½ tsk grovmald svartpeppar
250 g körsbärstomater
35 g färsk spenat

Pestokrisp:

3 skivor vit formfranska
4 msk pesto
1 dl riven parmesanost

Dillsås:

5 dl lätt-crème fraiche
100 g soltorkade tomater
2 msk hackad dill
3 krm salt

Garnering:

Citron
Färsk basilika

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225º
  2. Skala och dela potatis och morötter i bitar. Lägg dem på en plåt. Spara plats till fisken. Häll över olja, strö på dillfrö och hälften av saltet och pepparn.
  3. Sätt in plåten längst ner i ugnen i 20 minuter. Mixa ingredienserna till pestokrispet. Mixa såsen.
  4. Ta plåten ur ugnen. Lägg fisken bredvid rotfrukterna med köttsidan upp. Bred på pestokrispet och strö över resten av saltet och pepparn. Lägg på tomaterna.
  5. Sätt in plåten i ugnen i ytterligare 20 minuter eller tills allt är klart.
  6. Strö över spenaten. Garnera gärna med citron och basilika. Servera med såsen.

Foto: Lisa Björner

Annons