Paj med varmrökt lax och gräslök
23 feb, 2024
AvEva Boström
I den här pajen får du varmrökt lax både på toppen och i innehållet. Gräslöken ger en försmak av ljumna sommarkvällar!
Annons
Paj med varmrökt lax och gräslök
Varmrökt lax både i fyllningen och på toppen – lyx!
Annons
4 portioner
Du behöver:
125 g smör
3 dl vetemjöl eller mandelmjöl
2 msk vatten
Fyllning:
4 salladslökar
1 msk smör
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk salt
2 krm peppar
½ dl hackad gräslök
100 g varmrökt lax
2 dl riven ost
Garnering:
50 g varmrökt lax
3 msk hackad gräslök
½ hackad rödlök
½ skivad citron
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop smör, mjöl och vatten till en deg, gärna i matberedare. Kavla ut och klä en avlång pajform med degen. Ställ i kylen i 20 minuter.
- Skölj, strimla och stek salladslöken lätt i smör. Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och gräslök. Dela laxen i bitar.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Strö riven ost i botten på pajskalet, därefter lök och lax. Häll över äggblandningen, grädda i ca 40 minuter. Dela laxen till garneringen i bitar och toppa pajen med dem, gräslök, rödlök och citron.
Foto: Lisa Björner
Annons