Lax och sushiris med sötsur asiatisk sås
Lax och sushiris med sötsur asiatisk sås
4–6 personer
Tid: 40 minuter
425 g sushiris
500 g skinnfri laxfilé, i en hel bit
2 vitlöksklyftor (skalade och rivna)
2 chilifrukter (finhackade)
2 msk riven färsk ingefära
4 msk fi sksås
2 msk sake (japanskt risvin, finns på Systembolaget)
2 msk mirin (sött japanskt risvin)
2 msk pressad limesaft
2 msk vatten
Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Mängden kan minskas om ni är 4 snarare än 6 personer. Halstra laxen i en stekpanna på medelvärme 4–5 minuter på en sidan, vänd och stek andra sidan 1 minut. Laxen ska precis bli ogenomskinlig och tillagad i mitten. Lägg över laxen på en stor bit folie och gör ett luftigt och tätt inslaget paket så att den hålls varm. Blanda alla övriga ingredienser i en skål och ställ fram den på bordet att serveras till laxen och det kokta riset. Öppna foliepaketet och lägg laxen på ett fat. Servera genom att använda små skålar och låta gästerna själva fl aga laxen och lägga den på riset innan den chilifl äckiga sakesåsen hälls över.
Av Jemmy Norberg Recept Nigella Lawson Fotot Lis Parson