Grillad Lax på cederträ med yoghurtsås
18 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Att grilla lax på cederträ ger fisken en subtil röksmak som inte tar över för mycket. Den friska yoghurtsåsen mildrar och rundar av röken!
Annons
Så gör du Lax på cederträ med yoghurtsås
En bit trä av ceder eller annat aromatiskt träslag bidrar med läcker smak till rätten.
4 portioner
Du behöver:
1 laxsida på ca 1 kg med skinnet kvar
1 stort knippe dill
1 ekologisk citron
Havssalt och nymalen svartpeppar
1 msk olivolja
Yoghurtsås:
1 liten gurka
1 knippe mynta eller dill
300 g grekisk yoghurt
2 msk olivolja
2 nypor svartpeppar eller cayennepeppar
Gör så här:
- Blötlägg cederträet i minst 1 timme. Förbered och tänd grillen.
- Gör såsen: Skär gurkan i mindre bitar. Hacka dillen. Blanda gurka och dill med yoghurt, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylskåpet fram till servering.
- Plocka bort ben ur laxen. Hacka dillen och riv citronskalet fint. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på träbiten. Skåra laxköttet här och där med en vass kniv. Krydda med salt och peppar. Strö dill och citronzest över laxen och pensla på lite olivolja.
- Täck laxen med aluminiumfolie och lägg plankan med lax på grillen eller direkt på kolen. Tillaga i 10–15 minuter, beroende på laxens tjocklek. Laxen ska vara lätt tillagad. Strö över lite salt och servera med yoghurtsåsen.
Recept: Natacha Arnoult Foto: Valéry Guedes
Annons