Lax med syrlig örtsås
4 portioner
Du behöver:
4 bitar lax á 150 g
1/2 msk olivolja
Salt och peppar
2 citroner
Färsk basilika och dill efter smak
500 g potatis
2 dl lätt crème fraiche
Till servering:
2 dl ångade gröna ärter
Ärtskott
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Pensla laxen med olja och lägg i en form klädd med bakplåtspapper. Salta och peppra.
3. Skär 1 citron i tunna skivor och lägg på laxen tillsammans med basilika och dill.
4. Baka laxen i ugnen i 10–12 minuter.
5. Koka potatisen under tiden.
6. Lägg crème fraiche i en kastrull och värm upp den under omrörning. Smaka av med rivet citronskal, hackade örter, salt och peppar.
7. Lägg upp laxen på tallrikar tillsammans med såsen, toppa med ångade gröna ärter och ärtskott. Servera med potatis och citronklyftor.
Av: Julie Hey, Sanna Kekäläinen
Foto: Aller media DK, Arto Vuohelainen, Betina Hastoft
LÄS MER:
Laxfilé med sötpotatismos och mandelströssel