Laxbiffar med potatismos och ärtsallad
07 jul, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Hemgjord potatismos med laxbiffar och ärtsallad känns som en nygammal klassiker!
Annons
Laxbiffar med potatismos och ärtsallad
Laxbiffar med krispig panering gillas av hela familjen. Istället för lax kan du använda vit fisk, till exempel torsk eller kolja.
4 portioner
Annons
Du behöver:
450 g färsk laxfilé
1 1/2 tsk salt
2 schalottenlökar
1 ägg
1/2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1/2 citron
1 knippe färsk dill
1/2 tsk svartpeppar
2 dl ströbröd
2 msk smör till stekning
Potatismos:
1 kg potatis
2 msk smör
1/2 dl mjölk
Salt och peppar
Ärtsallad:
400 g frysta ärter
2 schalottenlökar
1 knippe färsk dill
1 msk smör till stekning
Salt och peppar
Till servering:
1 citron
Gör så här:
- Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen i en kastrull med osaltat vatten i ca 20 minuter, eller tills den är helt mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med smör och mjölk till ett luftigt potatismos. Smaka av med salt och peppar.
- Laxbiffar: Hacka samman laxfilé och salt till en grov fiskfärsi en matberedare. Häll upp färsen i en skål. Skala och hacka schalottenlöken fint. Blanda lök, ägg, grädde, mjöl, fint rivet citronskal och hackad dill i laxfärsen. Krydda med svartpeppar.
- Forma färsen till biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör i en stekpanna i ca 5 minuter på vardera sida.
- Ärtsallad: Ta ut ärterna ur frysen. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Hacka dillen grovt. Smält smöret i en traktörpanna och stek ärterna och schalottenlöken i 2–3 minuter. Tillsätt dillen och rör om. Smaka av med salt och peppar.
- Till servering: Servera laxbiffarna med potatismos, ärtsallad och citronklyftor.
Foto: Columbus Leth
Annons