Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Laxbiffar med potatismos och ärtsallad

07 jul, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på laxbiffar med potatismos med ärtsallad
Hemgjord potatismos med laxbiffar och ärtsallad känns som en nygammal klassiker!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood: Vodkapasta

Laxbiffar med potatismos och ärtsallad

Laxbiffar med krispig panering gillas av hela familjen. Istället för lax kan du använda vit fisk, till exempel torsk eller kolja.

Så gör du laxbiffar med potatismos och ärtsallad

4 portioner

Annons

Du behöver:

450 g färsk laxfilé
1 1/2 tsk salt
2 schalottenlökar
1 ägg
1/2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1/2 citron
1 knippe färsk dill
1/2 tsk svartpeppar
2 dl ströbröd
2 msk smör till stekning

Potatismos:

1 kg potatis
2 msk smör
1/2 dl mjölk
Salt och peppar

Ärtsallad:

400 g frysta ärter
2 schalottenlökar
1 knippe färsk dill
1 msk smör till stekning
Salt och peppar

Till servering:

1 citron

Gör så här:

  1. Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen i en kastrull med osaltat vatten i ca 20 minuter, eller tills den är helt mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med smör och mjölk till ett luftigt potatismos. Smaka av med salt och peppar.
  2. Laxbiffar: Hacka samman laxfilé och salt till en grov fiskfärsi en matberedare. Häll upp färsen i en skål. Skala och hacka schalottenlöken fint. Blanda lök, ägg, grädde, mjöl, fint rivet citronskal och hackad dill i laxfärsen. Krydda med svartpeppar.
  3. Forma färsen till biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör i en stekpanna i ca 5 minuter på vardera sida.
  4. Ärtsallad: Ta ut ärterna ur frysen. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Hacka dillen grovt. Smält smöret i en traktörpanna och stek ärterna och schalottenlöken i 2–3 minuter. Tillsätt dillen och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  5. Till servering: Servera laxbiffarna med potatismos, ärtsallad och citronklyftor.

Foto: Columbus Leth

Annons