Laxbowl med mango och krispiga grönsaker
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
En laxbowl laddad med mango, edamame och risnudlar passar lika bra till lunch som till middag!
Annons
Laxbowl med mango och krispiga grönsaker
Fyll en skål med lax och knapriga grönsaker. Med varmrökt lax går rätten snabbt att sno ihop.
4 portioner
Annons
Du behöver:
400 g varmrökt lax
250 g nudlar (t ex risnudlar)
1 gurka
1 mango
150 g frysta edamamebönor
1 knippe salladslök
2 msk sesamfrön att strö över
Gomadressing:
1 dl sesamfrön
2 msk tahini
2 msk japansk soja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
2 msk sesamolja
¼ dl vatten
Gör så här:
- Plocka den varmrökta laxen i mindre bitar. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och låt rinna av.
- Skölj gurkan och riv den i långa strimlor på ett rivjärn. Skala mangon och skär i tärningar. Tina edamamebönorna. Rensa salladslöken och skär i tunna, sneda skivor.
- Stek alla sesamfrön, både till topping och till dressingen, i en torr panna i 2–3 minuter, tills de är lätt gyllene och poppar. Låt svalna något och spara 2 msk till topping.
- Gomadressing: Mixa sesamfröna och resten av ingredienserna i en mixer eller minihackare för en krämig dressing. Lägg till lite mer vatten om dressingen är för tjock.
- Lägg nudlar, grönsaker och lax i serveringsskålar och strö över salladslök och sesamfrön. Servera dressingen i en skål bredvid.
Foto: Columbus Leth
Annons